OKUPLJANJE ORLOVA: Prvi put sa Piksijem na treningu

N. ILjUKIĆ

22. 03. 2021. u 09:00

NEKA nova reprezentacija, neka nova pravila! Dragan Stojković Piksi, novi selektor Srbije, danas će da počne okupljanje svih kandidata za start kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

ОКУПЉАЊЕ ОРЛОВА: Први пут са Пиксијем на тренингу

Foto: Nebojsa Parausic

Za svakog od 31 pozvanog igrača, za ovog selektora, pa i nove članove stručnog štaba biće ovo prvo i novo iskustvo. Skoro svi se sastaju prvi put u isto vreme na istom mestu.

Najavio je selektor Stojković i neka nova i stroža pravila, pa je jasno da će nešto čvršćom rukom pokušati da zavede disciplinu koja je možda bila najveći i najgrublji kamen spoticanja na putu ka uspesima "orlova". O ovom konkretnom detalju je svom nasledniku, na 40 gusto kucanih strana, jasan trag ostavio i bivši selektor Ljubiša Tumbaković.

- Igrači znaju ko sam ja, ja znam ko su oni. Neke poznajem lično, neke ne, zato će taj zajednički sastanak u ponedeljak biti vrlo svrsishodan i interesantan. Za njih edukativan, ako ga shvate na pravi način. Jer, fudbal nije samo trčanje i davanje golova.

- Postoji spektar stvari od kojih zavisi da li će jedan fudbaler, jedan trener ili jedan funkcioner biti na nivou da dostojno reprezentuje svoju zemlju. Nebitno da li je na terenu ili je na ulici, u restoranu, bilo gde. Ako me budu pažljivo slušali, puno će im značiti. Dobiće jednu lekciju, ne samo fudbalsku, nego i životnu - poručio je juče Dragan Stojković u intervjuu za oficijelni sajt Fudbalskog saveza Srbije.

Vrlo dobro se zna koji zadatak je pred Stojkovićem i njegovim timom. Prvo Irci i Portugalci u Beogradu, 24, pa 27. marta, pa Azerbejdžan u Bakuu 30. marta.

- Mi smo u jednoj misiji u kojoj ne predstavljamo samo sebe. Predstavljamo ono malo službenih lica koja će biti na stadionu, narod koji će nas bodriti uz televizore. Predstavljamo sve one koji imaju identifikaciju srpstva. I daćemo sve od sebe da vas ne razočaramo - zaključio je Stojković.

Od mnogo stvari koje se znaju, ili se daju naslutiti, zna se i ko danas neće biti u Staroj Pazovi. Gotovo sigurno, novog selektora i fudbalere neće pozdraviti predsednik FSS Slaviša Kokeza koji je pod istragom MUP Srbije, odnosno Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala.

TADIĆU JE MUNDIJAL DEČAČKI SAN

KAPITEN Ajaksa Dušan Tadić je neposredno pred dolazak u Beograd na okupljanje "orlova" dao intervju za sajt FIFA. Igrač koji će najverovatnije večeras od selektora Stojkovića dobiti i kapitensku traku reprezentacije Srbije je u dosadašnjem delu sezone, na 39 mečeva, postigao 20 golova i ima 19 asistencija.

- Odlazak na Svetsko prvenstvo u fudbalu mi je san iz detinjstva. Bio sam srećan kada smo 2018. otišli u Rusiju, prvi put posle osam dugih godina. Zinedin Zidan je bio i ostao moj fudbalski idol, obožavao sam da ga gledam - rekao je Tadić.

U vrlo specifičnim, u značajnoj meri i neprijatnim okolnostima, reprezentacija će u tišini sremske ravnice, u Kući fudbala u Staroj Pazovi, večeras imati sastanak, kasnije i preznojavanje na lakšem treningu, dok je uigravanje taktike za Irce zakazano samo na treningu u utorak. Interesantno je da će i većina reprezentativaca stići prilično umorna, jer čak 17 njih su mečeve za svoje klubove širom Evrope igrali juče po podne ili kasno sinoć.

Reče Piksi pre četiri meseca, pred meč sa Škotima, da smo svi za ludnicu ako ih ne prođemo i ne odemo na Prvenstvo Evrope. Danas će mnogi od tih istih igrača da se sretnu sa tvorcem ove crnohumorne izjave. Biće to skoro slično kao u pripovetki Laze Lazarevića "Prvi put s ocem na jutrenje".

OD MARTA DO NOVEMBRA

PRED evropskim reprezentacijama su četiri ciklusa kvalifikacija za Mundijal u Kataru. Srbija 24. marta dočekuje Republiku Irsku, 27. marta Portugaliju i 30. marta ide u Azerbejdžan. Prijateljski meč sa Katarom je 1. septembra u Mađarskoj, Luksemburg dolazi u Beograd 4, a gostuje se u Irskoj 7. septembra. Luksemburg dočekuje Srbiju 9. oktobra, 12. stiže u goste Azerbejdžan. Na kraju, 11. novembra Katar dolazi u Beograd, a 14. novembra se ide u goste Portugaliji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (0)

NIS i KK Partizan obezbedili zimsku opremu za 600 dece