VELIČANSTVENIH STO GODINA VLASINE: Cilj Prva liga Srbije

V. Stamenković

21. 02. 2021. u 08:45

NA svečanosti povodom dana državnosti Republike Srbije, za posebne zasluge ukazom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića fudbalski klub Vlasina iz Vlasotinca odlikovan je zlatnom medaljom za izuzetne zasluge i afirmaciju sporta povodom 100 godina postojanja.

ВЕЛИЧАНСТВЕНИХ СТО ГОДИНА ВЛАСИНЕ: Циљ Прва лига Србије

FOTO: Privatna arhiva

- Ovo visoko priznanje koje smo dobili u istorijskom danu za Srbiju, čini nas ponosnim, a još i više nas obavezuje da moramo više raditi za naš klub, koji je, inače, mnogo učinio na razvoju fudbalskog sporta u našem gradu, a i u Srbiji. Stogodišnju uspešnu istoriju kluba ispisale su mnoge generacije, i ovo visoko priznanje pripada svima njima - rekao nam je Bojan Vlajković, predsednik Vlasine, koji je i primio ovo priznanje u Palati "Srbija".

MIŠINI KOCIĆ I PEŠIĆ

Kao poseban fudbalski raritet sportski novinari su zabeležili pri kraju prošlog veka, da su, u isto vreme, dva golmana ponikla na Rosulji čuvali preko 20 puta mrežu reprezentacije Jugoslavije.

Aleksandar Kocić bio je na golu seniorske, a Dejan Pešić mlade reprezentacije. Oba golmana ponikla su pod budnim okom trenera Miše Petrovića. Pre toga, 15. novembra 1980. godine dres reprezentacije protiv Italije u Rimu, na poziv selektora Miljana Miljanića, obukao je po prvi put jedan Vlasotinčanin, Miroslav Simonović Kire, koji je tada bio član niškog Radničkog.

Daleke 1920. godine, po želji svojih roditelja, u Beč je otišao da se školuje i uči nemački jezik Vojislav S. Popović, potomak poznate trgovačke porodice iz Vlasotinca. Tamo u belom svetu imao je priliku da prvi put gleda fudbalske utakmice tadašnjih velikana austrijskog fudbala, Rapida, Vijene i Vinersport kluba.

Te iste 1920. godine, Vojislav S. Popović je, prilikom povratka u rodno Vlasotince, doneo prvu fudbalsku loptu i kopačke, na radost i sreću mnogih Vlasotinčana. Iste godine na njegovu inicijativu osnovan je fudbalski klub Vlasina, a on je postao prvi predsednik kluba. Nije bilo puno dileme da se klubu nadene ime Vlasina, jer gotovo kroz sam centar ove neobično lepe varošice na jugu Srbije protiče prava planinska lepotica, reka Vlasina. Prve dresove i šortseve sašio je krojač Sreten Dimanić. Tako je počeo životni put fudbalskog kluba Vlasina na legendarnoj "Rosulji" gde i danas bitiše.

Hroničari su zabeležili da je Vlasina svoju prvu utakmicu odigrala u Leskovcu 1920.godine i to protiv ekipe tadašnjeg Omladinca. Do Leskovca udaljenog od Vlasotinca 16 kilometara igrače je zaprežnim kolima vozio Jače Mladenović. U dosta zanimljivoj igri Vlasina je slavila pobedu sa 2:0, golovima koje su postigli Aleksandar Crnatović i Jordan Živković. Nešto kasnije odigran je revanš meč i Vlasina je opet bila bolja i pobedila rezultatom 3:1.

LEGENDE Stojan Babastojanski i Jovan Stojanović/FOTO: Privatna arhiva

Prvi veliki uspeh u istoriji kluba zabeležen je 1957. godine kada su se fudbaleri Vlasine plasirali u Četvrtu zonu, gde su za rivale imali ekipe: Napredak (Kruševac), Pelister (Bitolj), Radnički (Niš), Pobeda (Prilep), Rabotnički i Sloga (Skoplje), Radnički (Kragujevac), Dubočica (Leskovac), Sloga (Kraljevo), Trepča (Kosovska Mitrovica) i Morava (Svetozarevo).

Posle toga Vlasina je, uglavnom, igrala u zonskom stepenu takmičenja, da bi 1987/1988. godine, bila prvak u Južnomoravskoj ligi, a već sledeće godine okitila se šampionskom titulom u Drugoj Srpskoj ligi "Jug".

Kao debitanti u jedinstvenoj Srpskoj ligi, fudbaleri sa "Rosulje" i to isključivo sa igračima koji su ponikli u sopstvenoj fudbalskoj školi osvajaju treće mesto, dok dve prvoplasirane ekipe, Majdanpek i BSK odlaze u viši stepen takmičenja. Dakle, za tri godine Vlasina je tri puta išla u viši rang. Poseban pečat ovim uspesima dali su predsednik kluba Stojan Babastojanski, Nikola Kostić, direktor kluba i treneri Đorđe Petrović i Vlastimir Stamenković, koji je bio u jednom periodu fudbaler i generalni sekretar kluba.

CILj PRVA LIGA SRBIJE

FUDBALERI Vlasine igraju u Srpskoj ligi "Istok" i na kraju jesenje sezone nalaze se na trećem mestu, sa zaostatkom tri boda od vodećeg zaječarskog Timoka 1919. Ambicije kluba su povratak u Prvu ligu Srbije.

Ipak, najveći uspeh u jednovekovnom postojanju Vlasine načinjen je 2003. godine, kada je klub kao prvak ušao u Prvu ligu Srbije, pod vođstvom trenera Ljuborada Stevanovića. U drugom rangu po kvalitetu u Srbiji, ekipu je najduže vodio trener Dragan Nikolić, i tada je zabeleženo je da je Vlasotince bilo najfudbalskiji grad u Srbiji, po broju publike na svom stadionu, u odnosu na broj stanovnika.

Glavni generator svih pozitivnih dešavanja na legendarnoj "Rosulji", bio je Jovan Stojanović Pajsa, fudbalski zaljubljenik i uspešni privatni preduzetnik, koji je svojim parama najvećim delom nekoliko godina finansirao klub.

ISTORIJA Prva fotografija ekipe iz 1920 godine/FOTO: Privatna arhiva

Pored Stojana Babastojanskog i Jovana Stojanovića Pajse pun doprinos dali su još prvi predsednik i osnivač kluba Vojislav S. Popović, a posle rata i Luka Đurkić i Vlastimir Veličković Dejnac, koji je 1981. godine bio i predsednik Fudbalskog saveza Srbije.

U svom stogodišnjem postojanju Vlasina je imala uspehe i padove, ali nijednog trenutka ljudi iz kluba nisu pomišljali da menjaju ime, kako bi se rešili neki problemi, a oni su uglavnom bili finansijske prirode, što je učinio veliki broj klubova.

Ponosni na istoriju svoje Vlasine, na njen izvorni identitet, koji traje od prvih dana daleke 1920. godine, Vlasotinčani sa ponosom ističu veličanstvenih sto godina postojanja, pod istim i nepromenjenim imenom i stadiona na "Rosulji", gde od prvog dana osnivanja fudbaleri Vlasine igraju svoje utakmice.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!