SALVETA KOJA JE PROMENILA TOK ISTORIJE: Na njoj je Mesi potpisao prvi ugovor sa Barselonom

Novosti online

14. 12. 2020. u 20:58

PRE tačno 20 godina, argentinski dečačić Leo Messi, potpisao je ugovor s Barselonom. Sada, dve decenije kasnije, svi se mole da ga klub ne pusti nezadovoljnog s Nou kampa.

САЛВЕТА КОЈА ЈЕ ПРОМЕНИЛА ТОК ИСТОРИЈЕ: На њој је Меси потписао први уговор са Барселоном

Tviter printskrin

Zahvaljujući argentinskim predstavnicima Fabijanu Soldiniju i Martinu Monteru, kao i njegovom ključnom kontaktu u Španiji Horaciju Gađoliju, Leo je stigao u Kataloniju, a upravo je ovaj potonji objavio "originalni ugovor" Mesija i Barselone.

Đoan Gašpar, tadašnji predsednik Barselone, smatrao je da bi bilo rizično zaključiti bilo kakav dogovor s tako mladim igračem nakon što su ga videli kako igra u nekoj tamo utakmici, ali Gađoli je zapretio Kataloncima da će Mesija ponuditi drugim klubovima, među kojima i Real Madridu.

Tviter printskrin

Tri meseca nakon početnog kontakta s Kataloncima, Gađoli je igrao tenis s tadašnjim tehničkim dirktorom Karlesom Reksačem. Nakon utakmice ostali su na ručku na kojem im se pridružio i Đosep Marija Mingela, čovek koji je u Barselonu doveo mnoge velike igrače. Gađoli i Mingela pritisnuli su Reksača da donese odluku o Mesiju, a on je uzeo papirnatu salvetu i napisao na njoj nekoliko rečenica kojima je odobren dolazak Mesija.

Salvetu su potpisali Reksač, Mingela i Gađoli. Sedam dana kasnije, sami Gađoli i Reksač dali su službenu valjanost tom dokumentu. Gađoli koji danas živi u Andori, čuva salvetu u sefu banke Kredit Andora.

- Mislim da salveta treba da bude u muzeju u Barseloni. Taj papir promenio je istoriju kluba.

Pre nekoliko godina muzej je kontaktirao Gađolija, ali razgovori su bili obustavljeni kad mu je klub rekao da je to "poverljivi ugovor" i da ga radije ne izlažu javnosti "dok se Mesi ne povuče ili napusti klub".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)