ARAPI PREUZELI DESNIČARSKI JEVREJSKI KLUB: Vladarska porodica UAE ulaže stotine miliona u Beitar

Novosti online

08. 12. 2020. u 20:39

ČLAN vladarske porodice Ujedinjenih Arapskih Emirata, Hamed bin Khalifa al-Nahijan, postao je vlasnik 50 odsto akcija izraelskog fudbalskog kluba Beitar iz Jerusalima!

АРАПИ ПРЕУЗЕЛИ ДЕСНИЧАРСКИ ЈЕВРЕЈСКИ КЛУБ: Владарска породица УАЕ улаже стотине милиона у Беитар

Foto: EPA-EFE

- Istorijski dan za Beitar! Sporazum o partnerstvu između Moše Hogega i šeika Hameda bin Kalife al-Nahijana potpisan je u ponedeljak popodne - objavljeno je na zvaničnoj stranici kluba.

Al-Nahian će tokom 10 godina u Beitar uložiti stotine miliona evra. Njegov sin Muhammad bin Hamed bin Kalifa sediće u novom odboru kluba. Novac koji će ići u klupsku blagajnu biće usmeren prvenstveno za ulaganja u infrastrukturu, mlade i sticanje novih talenata za razvoj - navedeno je na stranici kluba.

Rasizam postoji ne samo na tribinama već i na terenu. Beitar je jedini izraelski klub koji nikada nije potpisao ugovor s arapsko-muslimanskim fudbalerom. Kadje pre sedam godina tadašnji ruski vlasnik pozvao dvojicu muslimanskih Čečena na probu, huligani su tokom treninga pljuvali i vređali pojačanja, a grupa huligana tada je zapalila upravnu zgradu i uništila nekolio trofeja i istorijdkih dresova.

Klub je godinama usko povezan sa strankom Likud, premijera Benjamina Netanjahua a navijačka grupa Familija jedna je od najpoznatijih desničarskih ekstremističkih grupa u Izraelu.

Beitar, šestostruki prvak Izraela, poslednjih godina tavori u ligi. Titulu čeka od 2008. godine. Moše Hogeg napisao je pismo navijačima Beitara na Instagramu kako bi ih "kupio" i razuverio.

- Ja sam religiozni Jevrej, poštujem šabat, držim se tradicije. Bio sam potpukovnik u vojsci i ponosno služio sedam godina. Moja ideologija je desna. Ali ja sam liberal. Verujem da su svi jednaki, verujem u prava LGBT osoba, solidarno. Rasizam je rezultat neznanja, neosetljivosti i straha. Ne bojim se Familije, poznajem ih dobro. U osnovi su dobri ljudi, misle da čine dobro. Neznanje i strah vode ih na pogrešna mesta. Nasilje je rešenje za kukavice - napisao je Hogeg.

Šeik je spreman da od Beitara napravi veliki klub, ali navijači teško menjaju stavove. Posebno ne navijači Beitara koji mrze sve što nije izraelsko...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SRBIJA ZAVRŠAVA EVROPSKU SEZONU NA 19. MESTU: Od narednog leta četiri predstavnika