PRVA ŽENA SUDIJA U LIGI ŠAMPIONA: Stefani Frapar sve vidi i oseća igru

Od stalnog dopisnika iz Pariza - Goran Čvorović

01. 12. 2020. u 21:30

KADA sutra pod svetlima reflektora bude istrčala na travnati tepih torinske fudbalske arene, Francuskinja Stefani Frapar (36) ispisaće novo poglavlje u istorijatu Lige šampiona.

ПРВА ЖЕНА СУДИЈА У ЛИГИ ШАМПИОНА: Стефани Фрапар све види и осећа игру

FOTO: EPA

Ovoj energičnoj sudiji pripala je čast da bude prva žena delilac pravde u ovom prestižnom muškom takmičenju, na 5. meču grupe G između Juventusa i Dinama iz Kijeva.

Francuzi kažu da je Stefani predodređena da u svemu bude prva, kada je reč o fudbalu i suđenju. Bila je prva žena koja je ovde sudila jedan meč Druge muške fudbalske lige, a onda je to isto uradila i u Prvoj ligi.

Svoj prvi muški evropski meč sudila je u finalu Superkupa Evrope u avgustu prošle godine između Liverpula i Čelsija u Istanbulu, koje je u regularnom delu završeno nerešeno 2:2, posle čega je Liverpul bio bolji u izvođenju jedanaesteraca 5:4.

- Bilo je mnogo pritisaka u tom istorijskom trenutku. Ona i njene pomoćnice su ostale smirene i radile svoj posao. Imam najveći mogući respekt prema Stefani Frapar - izjavio je tom prilikom nemački trener Liverpula Jirgen Klop.

Stefani Frapar je bila i prva žena arbitar između dve muške ekipe u Ligi nacija 6. septembra između Malte i Letonije, a onda je prva sudila i utakmicu Lige Evrope 22. oktobra ove godine između Lestera i Zorje. Odsudila je u međuvremenu još jednu, u istom takmičenju, između Granade i Omonije (2:1), pre nekoliko dana, 26. novembra, kada je podelila četiri žuta kartona.

NAJBOLjA ZA 2019. GODINU

PROŠLE godine u julu sudila je i finale SP za žene između SAD i Holandije (2:0 za Amerikanke) pred 58.000 ljudi u Lionu. Međunarodna fderacija za istoriju i statistiku fudbala izabrala ju je za najboljeg ženskog sudiju u 2019. Posle svega, bilo je logično da se, najzad, ogleda i u Ligi šampiona.

Pomoćnici večeras će joj biti Hišam Zakrani i Medi Ramuni, četvrti sudija biće Karim Abed, dok će u video-sobi sedeti Benoa Mijo i Vili Delažo, sve Francuzi.

Stefani Frapar je rođena 14. decembra 1983. u mestu Erble u oblasti Val d'Oaz, tridesetak kilometara severno od Pariza. Fudbal je počela da igra sa šest godina u lokalnom klubu, a da deli pravdu mlađim kategorijama već sa 13. Prošla je sve kategorije, prvi meč muške Druge lige u Francuskoj sudila je 2014, a Prve lige 2019, između Amjana i Strazbura.

- To je, u isto vreme, privilegija, čast i odgovornost. Nadam se da će put koji sam prošla ohrabriti mlade devojke da počnu da sude - izjavila je tom prilikom Stefani Frapar.

Angažovala se i u borbi za mesto i prava žena u sportu. Zbog svega, dobila je 2019. Nacionalnu medalju za zasluge. Na terenu je ocenjuju kao hladnokrvnu i autoritativnu, s fantastičnim pregledom i osećajem za igru.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista