HEROJ PROLETERA BRANKO ŽIGIĆ ZA NOVOSTI: Za mnoge smo iznenađenje, za mene ne! Znam sa kakvim igračima radim

A. Ilić

20. 10. 2020. u 15:55 >> 16:44

FUDBALSKI klub Proleter u novu sezonu ušao je kao jedno od najprijatnijih iznenađenja. Klub sa Slane bare u ovom trenutku nalazi se na četvrtoj poziciji, a sa klupe ih predvodi talentovani stručnjak Branko Žigić (38).

ХЕРОЈ ПРОЛЕТЕРА БРАНКО ЖИГИЋ ЗА НОВОСТИ: За многе смо изненађење, за мене не! Знам са каквим играчима радим

FOTO: AP

Žigić je otelotvorenje vojnika kluba, u dresu Proletera odigrao je 264 utakmice periodu od 2007. do 2017. godine, potom je radio kao pomoćni trener, da bi 2019. godine počeo samostalno da obavlja posao šefa struke. Seo je na užarenu klupu Proletera kada se klub borio za opstanak. Ne samo da je uspeo da izbori opstanak, već u tekućoj sezoni klub pod njegovim vođstvom beleži rezultate vredne poštovanja. 

"Mi smo pred početak sezone izašli pred grupu momaka sa jasnim ciljevima. Želeli smo da ove godine budemo za nijansu bolji nego lane. Prethodne sezone smo bili u donjem delu tabele, borili se za opstanak, ove godine zacrtali smo da budemo u gornjem delu tabele, ako se ukaže prilika za više da to ne ispuštamo. Trenutno smo na 4. poziciji sa osvojenim 21. bodom. Možemo biti zadovoljni, a akcenat je na dobroj igri i rezultatima u poslednja četiri kola. Neku mrlju baca utakmica sa Bačkom u kojoj smo izgubili dva boda u nadoknadi vremena. Niko se nije nadao da možemo da iznenadimo Spartak u Subotici i Čukarički. Malo ko je verovao u ove momke koji poseduju ozbiljan kvalitet. Ne treba da se vraćamo u nazad, treba da gledamo samo napred. Trenutno igramo lep i dobar fudbal. To pokazuje i tabela. Kada se uzme u obzir da svaki meč počinjemo ili završavamo sa šest igrača mlađih od 21 godine i da posetujemo kvalitet koji prati i rezultat. Svakako, posle 11 kola moramo biti zadovoljni", počeo je Žigić razgovor za "Novosti". 

Po čemu se Proleter razlikuje od ostalih superligaša? 

"Proleter se ne razlikuje puno od drugih klubova. Važimo za stabilnog superligaša. Posle prve godine, kada smo bili deo plej-ofa, u drugoj je malo uticala i situacija oko korone. Važimo za ekipu sa porodičnom atmosferom, radi se planski i strateški. To nije počelo pre tri godine, ovakav je sistem desetak godina koliko sam ja u klubu. Svaki igrač koji je bio u Proleteru nosio je iz kluba lepe uspomene i bio je važan deo tima".

FOTO: AP

Koliko ekipa sa Slane bare može u tekućoj sezoni? 

"Možemo mnogo. Meni je drago da su igrači prepoznali kvalitet kojim se bavi stručni štab. Da veruju u ono što radimo i u svoje kvalitete. Ukoliko stručni štab veruje više od njih, do rezultata ne može da se dođe. Ukoliko oni veruju u svoj kvalitet i ono što rade, možemo mnogo. Trenutno smo na četvrtoj poziciji što je najveći uspeh kluba u Superligi. Ne postoji nijedan razlog koji može da nas zaustavi u prvenstvu i navede da podbacimo. Ciljevi su bili da budemo među osam, malo smo to premašili. Gledaćemo tu i da ostanemo. Za mnoge smo iznenađenje, za mene i ne, znam sa kakvim igračima radim. U prvenstvu je cilj da ne ponovimo prošlu godinu. Mnogo ekipa ispada, šest, moramo da sakupimo što više bodova i da ne razmišljamo o tome. Želimo da imamo zavidnu ulogu u Superligi Srbije. Da svakog protinvika namučimo, da osete snagu Proletera". 

Novosađane sutra očekuje gostovanje Radničkom u Pirotu u okviru 1. kola Kupa Srbije. 

"Imamo dobar tim, kvalitetno selektiran. U tom takmičenju su moguća iznenađenja. Idemo u Pirot sa namerom da prođemo, da ne dozvolimo Radničkom da nas poremeti. Odmoriću nekoliko bitnih igrača za nedelju i meč sa ekipom Voždovca. U kupu su iznenađenja moguća, želja nam je da prezimimo u najmasovnijem fudbalskom takmičenju".

Pomenuli smo Voždovac, još jedna ekipa koja dobro igra na startu prvenstva. U slučaju pobede nad "zmajevima" novosadski Proleter će imati priliku da dodatno umakne najbližim pratiocima? 

" Voždovac je isto kao i Čukarički tim koji igra u Beogradu na zavidnom nivou u Superligi. Poput nas, imaju dosta mladih igrača i nastupaju sa jasnom strategijom gde mladost prednjači. Dosta igrača im je otišlo u inostranstvo. Igramo kod kuće, igrači ne treba da se uplaše četiri vezane pobede, neće biti lako ali u slučaju pobede pobeći ćemo rivalima. Radnički, Čukarički i Spartak su timovi koji su predviđali da će biti u gornjem delu tabele, ali to tabela u ovom trenutku ne pokazuje. Mi moramo da razmišljamo unapred. Ne možemo samo o kupu da mislimo, već i o nedelji. Moramo spremno da dočekamo Voždovac, potrebno je prihvatiti ulogu favorita. Nadam se da ćemo zadržati poziciju na tabeli ili u slučaju kiksa nekog od rivala, popeti se stepenicu više". 

foto: N. Paraušić

Koliko je bitno da klubove u Srbiji vode treneri koji su ponikli u timovima, koji imaju posebnu emociju prema klubu? 

"Jako je bitno. Ja Proleter doživljavam kao drugu kuću. Proveo sam prelepe godine kao igrač. Nosio sam kapitensku traku. Tri godine sam bio pomoćni trener, posle i šef stručnog štaba. Znam ljude koji su me doveli, tu su i dan danas. Šteta je samo što ne možemo da igramo na našem stadionu to bi dalo veću draž utakmicama. Pokušavam da to prenesem i igračima su tu na šest meseci, godinu dana, koji klub doživljavaju kao "usputnu stanicu". Kada sam ja imao ponude nisam želeo da idem, poznavajući rukovodstvo i strategiju kluba, to sve pokušavam da prenesem igračima". 

FOTO: AP

Jedan ste iz plejade mladih trenera koji pokazuje da srpski fudbal ne mora da brine za budućnost trenerskog esnafa, mislite li da je upravo to pravac kome klubovi treba da se okrenu, davanju šanse mladim trenerima? 

"Ja sam godinu dana na poziciji šefa stručnog štaba. Maltene sam iz kopački prešao na klupu, a to nije lako. Fudbalski savez Srbije na godišnjem nivou raspisuje licence. Trenutno se nalazim na edukaciji za nacionalnu licencu. Svake godine Srbija dobije dvadesetak "mlađih" trenera. Treba njima više da se bavimo. Potrebno je da budu zaštićeniji jer ne mogu preko noći da donesu svoje principe igre i filozofiju fudbala. Poznato je da se u Srbiji treneri menjaju često. To svakako nije lepo. Ne možemo da zaboravimo ni iskusne trenere koji se vraćaju u Srbiju da pomognu klubovima. Trebalo bi svakako prednost dati mladim trenerima, a eto, u mom slučaju se pokazalo da to može da donese rezultat klubu".

FOTO: AP

Možete li se osvrnuti na odlične igre novosadskih klubova, velika je verovatnoća da se u Novom Sadu naredne godine za bodove bore tri superligaša? 

" Krenuću od od Srpske lige gde nastupa Mladost Gak iz Novog Sada. Nalaze se na poziciji broj 1, bitno je što se posle četiri godine Novi sad ima predstavnika i u toj ligi. Imaju tu nesreću da će se za prvu ligu boriti kroz baraž. To će im sigurno otežati plasman u Prvu ligu i ako ostanu na prvoj poziciji. Ekipa Kabela je trebalo i prošle godine da nam se priključi, da nije bilo te suspenzije. Ekipa Zorana Vasiljevića zaslužuje mesto u Superligi Srbije. Jedina su ekipa u Ligi koja je uz Crvenu zvezdu vezala osam pobeda. Sastavljeni su od iskusnih igrača. Zaslužuju plasman u elitu, a ukoliko ne bude problema tu će se i naći. Ekipa Vojvodine je konačno konsolidovala redove. Moj bivši šef Nenad Lalatović vodi klub izvanredno. Vojvodina je važila za jedan od tri najbolja tima Srbije, a prethodne sezone pokazali su da su možda i među dva najbolja tima. Osvajanjem kupa pokazali su da se nalaze u dobroj formi. Da su imali više sreće u Belgiji predstavljali bi nas i u Ligi Evrope. Mi smo, da tako kažem, mlađi brat Vojvodine, ne možemo da budemo iznad njih, oni su tu dugo, mi tek tri sezone. Njima su i dalje prisutne ambicije za evropu, a nama su dobrim igrama apetiti porasli. Slažem se da Novi Sad treba da ima tri superligaša, sve se vrti oko Beograda. Oni imaju pet, šest sedam... Timova. Ne treba zaboraviti ni Vojvodinu", rekao je Branko Žigić za Novosti. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!