ANALIZA TIPA: Pamti se 12 golova Mađarima

SELEKTOR Ljubiša Tumbaković je ranije više puta rekao da za fudbalsku reprezentaciju Srbije postoji život i posle polufinala baraža sa Norveškom.

АНАЛИЗА ТИПА: Памти се 12 голова Мађарима

Detalj sa meča SR Jugoslavija - Mađarska foto: M.Vukadinović

A on se sastoji od takmičenja u drugom izdanju Lige Nacija, u kojoj imamo dva nova meča - u nedelju dočekujemo Mađarsku u Beogradu, pa zatim gostujemo Turskoj u Istanbulu, u sredu.

Na obe utakmice prisutan je imperativ pobede pošto smo prvi krug početkom septembra završili samo sa jednim bodom - pobedila nas je Rusija, dok smo sa Turcima igrali nerešeno. Ovo takmičenje je bitno i zbog benefita koji nudi, odnosno zbog mogućnosti da se sporednim putem ubacimo u baraž za Svetsko prvenstvo u Kataru, ako ne prođemo kvalifikacije.

Inače, slabiji rezultati na startu, ogledaju se u u činjenici da je većina srpskih reprezentativaca za septembarski "prozor" u kopačke uskočila van forme, i mnogima od njih je to bila prva takmičarska utakmica u novoj sezoni.

FRANCUZI NA PORTUGALCE

U danu, kada mi igramo sa Mađarskom, na programu u okviru Lige nacija su i dva velika derbija - Francuska dočekuje Portugal, dok će snage na "Vembliju" odmeriti Engleska i Belgija. Po kvotama, uloge favorita nose Francuzi i Belgijanci, mada se sudarima tako jakih reprezentacija, to ne mora ništa da znači.

Sada je situacija skroz drugačija, Mitrović i Tadić, naše dve udarne igle poslednjih godina, su standardni u svojim ekipama, i to bi kladiocima donekle trebalo da garantuje oštru napadačku oštricu "orlova". Filip Đuričić bi takođe mogao da bude adut Ljubiše Tumbakovića, budući da je efikasan na početku sezone u dresu Sasuola.

Ipak, prve utakmice su pokazale i boljke u defanzivnom redu domaćeg sastava. U Moskvi smo tri puta kapitulirali zbog individualnih grešaka Nikole Maksimovića i neiskustva Strahinje Pavlovića, dok je Turska bez mahera sa loptom znala da pripreti.

Izostanak koji boli Tumbakovića je onaj Filipa Kostića, koji se zbog trkačkih sposobnosti ustalio na levom boku u formaciji sa tri štopera koju selektor preferira.

Sa Mađarima nismo igrali još od onog baraža 1997. za plasman na Svetsko prvenstvo, kada smo ih tukli u dvomeču, 7:1 i 5:0, pod imenom Jugoslavija. Od osamostaljenja, ovo nam je prvi susret sa komšijama sa Severa, koji su u prošlom ciklusu bili polovični. Savladali su Turke evrogolom njihovog najtalentovanije igrača Sobošlaija, dok su protiv Rusije bili dobar rival, ali su pali na kraju (2:3). Naš ukupan skor sa Mađarima je, inače, negativan u 31 meču – 7 9 15. Čak četiri puta, bio je ispunjen uslov za goleade „7+“.

Što se tiče Turaka, od njih smo izgubili samo jednom, i to daleke 1931. godine, na Balkanskom kupu u Sofiji (0:2). U 11 duela, slavili smo sedam puta, uz tri remija. Na tlu Turske, jednom smo trijumfovali (3:2), uz tri remija (3:3, 2:2, 1:1), što znači da je svaki put bio ispunjen uslov gol-gol.

RASPORED

Treće kolo 11. oktobar

Rusija - Turska 20.45

Srbija - Mađarska 20.45

Četvrto kolo 14. oktobar

Rusija - Mađarska 20.45

Turska - Srbija 20.45

Peto kolo 15. novembar

Turska - Rusija 18.00

Mađarska - Srbija 20.45

Šesto kolo 18. novembar

Mađarska - Turska 20.45

Srbija - Rusija 20.45

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HRVATSKA BRUJI O SRBINU! Otac mu bio poznati srpski fudbaler, pa izvršio samoubistvo, a on sanja dres Dinama iz Zagreba