NOVI BROJ LISTA “TIP”: Počinju prvenstva Srbije i Škotske - Partizan preti Zvezdi, Seltik juri Rendžers

B. Antić

31. 07. 2020. u 10:00

OD ovog vikenda prognozeri će u ponudi imati četiri fiksa, koji su klasika, otkako postoje kladionice. U Srbiji se ponovo otvara večito pitanje Crvena zvezda ili Partizan, dok je u Škotskoj ista stvar, samo su u pitanju Seltik ili Rendžers.

НОВИ БРОЈ ЛИСТА “ТИП”: Почињу првенства Србије и Шкотске - Партизан прети Звезди, Селтик јури Ренџерс

Foto: Tip

Da će se neko treći umešati, šanse su minimalne. O tome svedoče podaci da od 1998, kada je slavio Obilić, niko nije pomrsio konce beogradskim velikanima, a od Aberdina 1985. škotskom ligom dominiraju isključivo klubovi iz Glazgova.

Superliga 2020/2021, koja će se za početak igrati pred praznim tribinama, može da bude istorijska za Crvenu zvezdu. Aktuelni prvak, ako trijumnfuje, prvi put će vezati četiri šampionska pehara. S druge strane, crno beli poste već tri godine, i daće sve što mogu da im rival ne pobegne pet koraka u ukupnom broju titula (trenutno 27:31).

I bitke za izlazak u Evropu, trebalo bi da budu zanimljive. Kao i prošle godine, visoke ambicije imaju Vojvodina, Čukarički, Radnički Niš, TSC… a uvek se dogodi i neko prijatno iznenađenje.

Na dnu, obično bude teško novajlijama, a ovoga puta je reč o čak četiri tima. Zbog virusa korona i još nekih okolnosti, iz druge lige su ušli prvoplasirani Zlatibor, trećeplasirana Bačka, četvrti Metalac i deseti na tabeli Novi Pazar. Prošle godine, najslabiji u eliti su bili Rad i Mačva, kojima ponovo neće biti lako, mada svakako će pola lige da strepi za opstanak, budući da ispada čak šest ekipa.

KVOTE ZA PRVAKA

ŠKOTSKA

1,44 – Seltik
2,75 – Rendžers
41,00 – Aberdin…
… 1001,00 – Ros Kaunti, Sent Džonston, Sent Miren, Hamilton

Superliga je proširena na 20 klubova, ali to nije jedini novitet. Trenerima će mnogo muke zadati pravilo da u startnoj postavi moraju da imaju dvojicu igrača mlađih od 21 godine. To znači da će morati da mozgaju i prave slagalicu, a ne da izvedu postavu koju žele.

Što se prelaznog roka tiče, Zvezda je dovela najzvučnije pojačanje, a to je Aleksandar Katai iz Galaksija. Partizan je angažovao štopera Frenka Banjaka iz Olimpije, a otišao je Strahinja Pavlović u Monako. Najviše je oslabljen Javor, koji je ostao bez Nikole Petkovića (Šambli, Francuska), jednog od trojice najboljih strelaca prošlogodišnje sezone u Superligi sa 16 pogodaka.

U Škotskoj, Seltik se posle devet uzastopnih titula veoma opasno približio rekorderu Rendžersu, i sada je zaostatak samo tri pehara – 51:54. Takođe, ako slave, zeleno-beli će nanizati deset trofeja, što niko nije uradio u toj ligi. Naravno, trener „policajaca“ Stiven Džerard učiniće sve što može da spreči u tome ljutog rivala.

Prema kvotama, Seltik (1,44) je bliži tronu od Rendžersa (2,75), sledeći, ali na pristojnoj distanci, nalazi se Aberdin (41,00), dok su na dnu Ros Kaunti, Sent Džonston, Sent Miren, Hamilton (1001,00). Interesantno je da je novajlija iz druge lige Dandi junajted na sasvim solidnom osmom mestu (751,00).

Foto: Tip

Naslovna strana "Tipa"

ITALIJANSKA ZAVRŠNICA KAO REVIJA

Uoči poslednjeg kola italijanskog prvenstva, koje će ličiti na reviju, poznato je da je Juventus odbranio titulu, a u Ligu šampiona će zajedno sa Interom, Laciom i Atalantom. Zna se i da će u Ligu Evrope Roma, Milan i Napoli kao pobednik Kupa Italije. Što se tiče dna, Leće, Breša i Spal su već spakovali kofere za drugu ligu. Na njihova mesta će doći Benevento, Krotone i onaj tim koji bude najbolji u plej-ofu. Što se tiče 38. kola Serije A, igraju se čak tri derbija: Atalanta – Inter, Napoli – Lacio i Juventus – Roma. Zanimljivo je da Inter četiri puta zaredom nije savladao Atalantu (0 3 1), da su Napolitanci dobili nebesko-plave na šest od proteklih sedam međusobnih duela (6 0 1), i da Juve ima deset uzastopnih pobeda kod kuće nad „vučicom“.

U KINI NE POSTOJE DOMAĆINI I GOSTI

Kinesko prvenstvo, koje je počelo prošlog vikenda, igra se po jedinstvenom sistemu. Ukupno 16 klubova, koliko ih se takmiči, podeljeno je u dve grupe, A i B, i u obe se nalazi po osam timova. Svako igra sa svakim, i posle 14 kola, po četiri najbolje ekipe idu u četvrtfinale, i dalje se bore za titulu. A oni učesnici koji zauzmu od petog do osmog mesta, takmiče se za opstanak, takođe po nokaut sistemu. Ono što je važno je da se svi mečevi A grupe igraju u Dalijenu, a B grupe u Sužuu. To praktično znači da ne postoje domaćini i gosti, pošto se svi sastaju na neutralnim terenima. Izuzetak ipak postoji, a to je klub Dalijen Pro, koji je praktično uvek domaćin, pošto su susreti A grupe u njegovom gradu. To mu nije pomoglo na startu, pošto je u prvoj rundi izgubio od Šandonga sa 3:2. I zanimljivo je da će do kraja ligaškog dela, 29. septembra, svi fudbaleri, treneri i ostalo osoblje živeti u istim hotelima, i moći će da izlaze samo zbog treninga ili utakmica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!