NIKO NI BLIZU HALANDA: Norvežanin ubedljivo vodi na listi najefikasnijih fudbalera do 19 godina

B. Antić

11. 07. 2020. u 21:34

NORVEŽANIN Erling Haland nije džin samo po visini (194 centimetra), već tako deluje i u golgeterskom pogledu među tinejdžerima.

НИКО НИ БЛИЗУ ХАЛАНДА: Норвежанин убедљиво води на листи најефикаснијих фудбалера до 19 година

foto: EPA

U sezoni 2019/2020, centarfor Borusije Dortmund je ubedljivo najefikasniji u konkurenciji fudbalera do 19 godina sa fantastičnim skorom od 44 pogotka na 40 utakmica. U obzir su uzeti igrači iz 15 najjačih liga Evrope, a uračunat je učinak u svim takmičenjima.

U odnosu na plavokosog špica "milionera", koji će 21. jula napuniti 20 godina, svi rivali su izgledali kao "patuljci". Čak i skor drugoplasiranog Majrona Boadua iz AZ Alkmara, u odnosu na Halandov, može da se protumači kao skroman, jer je više nego duplo manji. A zapravo je izuzetan, jer se Holanđanin 20 puta upisao u strelce, i između ostalih, jednom je savladao golmana Partizana Vladimira Stojkovića, u Humskoj, u Ligi Evrope.

Bronza trenutno pripada Mejsonu Grinvudu (16 golova), ali lako može da bude pretočena u srebro. Napadač Mančester junajteda, koji je na protekla tri susreta sa Aston vilom, Brajtonom i Bornmutom četiri puta pogodio metu, imaće priliku da značajno popravi brojku, pošto je "đavolima" ostalo da odigraju još najmanje šest utakmica.

U "top 10" nema Srba, ali je zato na četvrtoj poziciji "mađarski Milinković-Savić", Dominik Šobošlai (12 pogodaka), koga zbog sličnosti u igri porede sa našim asom iz Lacija.

- Mnogo ljudi kaže da podsećam malo na Sergeja, malo na Tonija Krosa, i to mi prija - nedavno je izjavio Šobošlai, prvotimac Salcburga, koga jure Arsenal, Bajern i Juventus.

Najmlađi na ovoj listi je Barselonin talenat Ansu Fati (7 golova), koji je maloletan, i 31. oktobra će proslaviti 18. rođendan. Trenutno deli šestu poziciju sa Rodrigom iz Reala i Mohamedom Ihatarenom iz PSV Ajndhovena, koji su dve godine stariji.

Od nacija, po dva predstavnika imaju Holanđani (Boadu, Ihataren) i Brazilci, pošto je pored Rodriga tu i Gabrijel Martineli iz Arsenala (10 golova). Nisu, inače, na spisku samo Evropljani i Južnoamerikanci, jer je na desetom mestu Japanac Keito Nakamura (6 golova). Zanimljivo je da su u Tventeu posle 2019/2020. procenili da im "samuraj" više ne treba i raskinuli su ugovor o dvogodišnjoj pozajmici iz Gamba Osake.

U svih 15 najkvalitetnijih šampionata Starog kontinenta, samo jedan srpski fudbaler do 19 godina je uspeo da postigne gol (u januaru protiv PSV), a to je Ivan Ilić iz holandske Brede, nekadašnji član Crvene zvezde.

STEVANOVIĆ PRVI NA SVETU DO 17

Partizanov biser Filip Stevanović najefikasniji je 17-godišnjak na svetu u 2019/2020, ako se računaju samo prvenstveni golovi. Krilni napadač je sedam puta bio strelac, a drugo i treće mesto zauzimaju Ansu Fati iz Barselone (6) i Rustam Soirov iz tadžikistanskog Istiglola (5).

U konkurenciji igrača do 19 godina u srpskoj Superligi, Stevanović je odneo pobedu u efikasnosti ispred Dejana Zukića iz Vojvodine (4) i Milutina Vidosavljevića iz Čukaričkog (3).

PRVIH DESET

Erling Haland (19, Borusija D.) 44-40
Majron Boadu (19, AZ) 20-39
Mejson Grinvud (18, M. junajted) 16-42
Dominik Šobošlai (19, Salcburg) 12-40
Gabrijel Martineli (19, Arsenal) 10-26
Mohamed Ihataren (18, PSV) 7-33
Rodrigo (19, Real) 7-23
Ansu Fati (17, Barselona) 7-30
Adam Hložek (17, Sparta Prag) 6-34
Keito Nakamura (19, Tvente) 6-18
* Godine, klub, golovi, mečevi 2019/2020.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GRCI, BIVŠA BRAĆO, OVO VAM NEĆEMO OPROSTITI: Nemanja Matić, besan zbog Kosova, poslao brutalnu poruku lažnim prijateljima