I broj penala je bruka srpskog fudbala: Neslavna statistika objašnjava zašto smo na niskim granama

Nedeljko Iljukić

17. 06. 2020. u 12:09

PROCENI, sačekaj, pa odsviraj! Ovo je jedna od novijih preporuka evropske i svetske fudbalske sudijske organizacije, kojom savetuju arbitrima da ne trče pred rudu, da se ne prave pametni i važni.

И број пенала је брука српског фудбала: Неславна статистика објашњава зашто смо на ниским гранама

Foto: Arhiva Novosti

Za to vreme Srbija i tri njena kluba su se našli među prvih deset na neslavnoj listi ekipa kojima su se u poslednje tri sezone ubedljivo najviše svirali jedanaesterci.

Na čelu liste koju je pre dva dana objavila Evropska opservatorija za statističke fudbalske analize (CIES), i koja otkriva spisak evropskih timova kojima su najčešće svirani jedanaesterci, ubedljivo na prvom mestu je Crvena zvezda, kojoj su na 102 prvenstvene utakmice u Superligi arbitri čak 44 puta pokazali na "kreč"?! Niški Radnički je na petom mestu te liste sa 32 penala na 101 utakmici, a Partizan na desetom mestu sa 31 penalom na 102 meča?!

Srbija je ovako visoko kotirana na listi evropskih "penaldžija" i zbog tvrdnje nekadašnjeg sudije Rake Đurovića, koji je, za "Novosti", priznao da je to zato što srpski fudbal nikada u svojoj istoriji nije imao ovoliko arbitara koji sude po zadatku. Znate li šta to znači? To znači da većinu njih iz kabineta pojedinih predsednika ili direktora klubova zovu već od utorka ili srede, pa sve do petka ili subote isti ti ljudi ih prvo lepo mole da za vikend na mečevima njihovih klubova budu veći navijači od onih na tribinama. Da se i po cenu višenedeljnih suspenzija, zbog grešaka koje vrlo često prave i s namerom, stave u službu nekog kluba.

To ide toliko daleko da se pojedinci osile, pa misle da i pred evropske mečeve mogu da "biraju" sudiju. A krajnji efekat je jasan: jedva 2.000 gledalaca u proseku na tribinama u Superligi. Običnog navijača ili statističara CIES ne možete da varate!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)