CELA LIGA OD SITIJA: Fudbalska imperija arapske poslovne grupe ima 12 klubova u vlasništvu

S.Rajić

18. 01. 2024. u 22:10

POSEDUJU toliko klubova da bi mogli da formiraju sopstvenu ligu. Moćna "Siti grupa", u vlasništvu bogatih Arapa, u svom pulu ima čak 12 ekipa širom planete. Bacili su pipke na svaki kutak planete, a od kontinenata samo im Afrika fali da drže ceo svet na dlanu. Međutim, dok je imperija Arapa na čelu Haldonom al Mubarakom postala globalno popularna, u međuvremenu, u njihovoj senci, nastala su još neka carstva. Trenutno, postoji još nekoliko klubova, koji imaju iste vlasnike.

ЦЕЛА ЛИГА ОД СИТИЈА: Фудбалска империја арапске пословне групе има 12 клубова у власништву

FOTO: Tanjug/AP

Da li ste znali da su pod "istom kapom", engleski Kristal palas, nemački Augzburg i holandski Den Hag, ili da istog vlasnika imaju premijerligaš Everton, španska Sevilja, bundesligaš Herta... Eskpanzijom i sve većim uplivom kapitala, tržište je počelo mnogo više da se proširuje, a to povećavanje, uglavnom se odnosi na bolji skauting igrača. Nedavni prelazak supertalentovanog Argentinca Klaudija Ečeverija u Đironu, iako je zvanično ugovor potpisan sa Mančester sitijem, prikazao je na delu "modus operandi", po kojem posluje većina timova, koje kontroliše isti gazda.

Ekipe sa istim gazdama

SITI GRUPACIJA: Mančester siti, Đirona, Njujork siti, Melburn siti, Jokohama, Montevideo, Sičuan, Mumbaj, Lomel, Troa, Palermo, Bahija.

GLOBAL HOLDING SPORT: Kristal palas, Augzburg, Den Hag, Brondbi, Beveren, Alkorkon, Estoril, Real Solt lejk.

777 PARTNERS: Everton, Herta, Sevilja, Đenova, Vasko da Gama, Standard Lijež, Bordo, Red star (Francuska), Melburn Viktori.

PACIFIK MEDIJA: Barnsli, Tun, Ostende, Nansi, Esbjeg, Den Boš, Kajzerslautern, Tiši.

RED BUL: Bragantino, Njujork RB, Salcburg, Lajpcig, Lifering.

Dva finansijska mogula iz Majamija, Stiv Pasko i Džoš Vander, rešila su da od svojih deset milijardi bogatstva, dobar deo ulože u sport. Poslednja velika kupovina bile su "karamele" iz Liverpula, u septembru prošle godine, od Fahrida Možirija. Globalna imperija toliko im je narasla, pa su od 2015 postali izuzetno aktivni. Tako su počeli da se šire preko Đenove (Italija), Standarda iz Liježa (Belgija), Herte (Nemačke), Red stara (drugoligaš iz Francuske), ali i brazilske Vasko da Game. Zasad, manjinski deo imaju u Sevilji i australijskom Melburn Viktoriju.

Za njima nimalo ne zaostaje ni "Global fudbal holding", američkog biznismena Davida Blicera. Sa fondom od dve milijarde dolara, kaska po pitanju finansija za svojim gore pomenutim zemljacima, ali nikako kada su u pitanju klubovi. Po zvučnosti to nisu giganti, ali Kristal palas, Den Hag, Brondbi (Danska), Estoril (Portugalija), dobra su podloga za možda buduće investicije. Zajedno sa Klausom Hofmanom već tri godine ima dobar udeo od 45 odsto u Augzburgu. Ipak, ono po čemu se ističe je to što prvi u istoriji ima udela u svih pet američkih sportova (Filadelfija NBA, Nju Džerzi Devils NHL, Klivlend MLB, Vašington NFL, Real Solt Lejk MLS).

Junajted i Nica su porodica

ULASKOM u Mančester junajted najbogatijeg Britanca Sera Džima Retklifa (na slici), bogataš, polako kreće da stvara svoj "pul". Od ranije je poznato da njegova kompanija, koja se pretežno bavi hemikalijama i prerađevinama, ali ima udela u gorivu, hrani, građevini i automobilskoj industriji, zvanično vlasnik Nice. Još ranije, preuzeo je rukovođenje nad švajcarskim prvoligašnjem Lozanom.

U sličnom vremenskom periodu, Čien Li, Kinez sa pasošem SAD, preduzetnik u oblasti luksuznih nekretnina, krenuo je u svoju avanturu. Ispirisan filmom "Monibol" (Formula uspeha) sa Bred Pitom u glavnoj ulozi, rešio je da uloži u Barnsli, engleskog trećeligaša. Baš kao što je ekranizovano na primeru bejzbol tima Okland, namera mu je bila da korišćenjem statističkih podataka dovodi igrače i pokuša da ostvari uspeh. Sa godinama, nastavio je da uvećava imperiju, pa je tako tokom godina rešio da ulaže u posrnule velikane poput nemačkog Kajzerslauterna. Zanimljivo, sve investicije bile su "siromašne", tako da je Barnsli, danski Esbjerg, francuski Nansi, belgijski Ostende, ali i poljski Tiši pazario za tek nešto više od 45 miliona evra.

To je svakako mizerna cena u odnosu na onu koju je, na primer, upumpala tokom godina neprikosnovena "Siti grupa", čije je najpoznatije čedo Fudbalski klub Mančester siti. Od osnivanja 2012. širila se sve više. Najviše njene pažnje trenutno ima Đirona, katalonski tim koji fantastično igra i pokušava da u Španiji preotme krunu velikanima Realu i Barseloni. Tu je i američki MLS tim Njujork, azijske ekipe poput Mumbaja i japanske Jokohame i kineskog Sičuana. Nisu zaboravili ni južnoameričko tržište, u kojem je urugvajski Montevideo. Ono što bi moglo da ih dodatno izdvoji od drugih, jesu i titule. Siti se profilisao kao sila u Premijer ligi sa šest pehara u protekloj dekadi, a Mumbaj ih ima zasad dve na kontu u Indiji, baš kao i Jokohama u Japanu.

Sličnim stopama krenuo je i Red bul. Salcburg je neprikosnoven u Austriji duži niz godina. U drugoj ligi, Lifering je poslednji filter za mlade nade, koje žele da se dokažu i pokažu da zaslužuju šansu za veliku scenu. Lajpcig se transformisao u jedan od bitnih faktora u Bundesligi, među klubovima koji se nalaze redovno u vrhu. Još davne 2006. pozicionirali su MLS ligu kao veliko tržište ulaskom u Njujork. Pre četiri godine, rešili su da sponzorišu Bragantino, brazilsku ekipu, koja polako počinje uspon u zemlji sambe i kafe.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)