ŠOKANTNA ISPOVEST AMERIKANKE HRVATSKOG POREKLA: NJegov prst je išao gde nije trebalo...

Novosti online

21. 03. 2023. u 09:20

Kara Gaučer je američka atletičarka hrvatskog porekla koja se našla u središtu novog skandala vezanog za seksualno zlostavljanje u sportu.

ШОКАНТНА ИСПОВЕСТ АМЕРИКАНКЕ ХРВАТСКОГ ПОРЕКЛА: Његов прст је ишао где није требало...

Foto: EPA

Naime, ova trkačica na duge pruge ove godine je izdala svoju knjigu 'Najduža trka: Unutar tajnog sveta zlostavljanja, dopinga i prevare u Najkijevom elitnom trkačkom timu' te je onime što je otkrila ozbiljno uzburkala javnost.

Kara (44) je inače kćerka hrvatskog imigranta Mirka Grgasa koji se doselio u SAD na studije, a tragično poginuo kada je Kari bilo svega tri godine. Njega je pregazio pijani vozač i ubio na licu mesta.

Kara je preko dede nasledila gene atletičara i postala trkačica na duge pruge. U svojoj karijeri dvaput je nastupila na Olimpijskim igrama, u Pekingu i Londonu, a na Svetskom prvenstvu u Osaki 2007. godine osvojila je srebro u trci na 10.000 metara, što joj je najveći uspeh.

Ali, danas njeno ime svi vežu uz pomenutu knjigu, a ne uz sportske medalje. Kao što i sam naslov govori, Kara je na stranicama knjige razgolitila dušu, te je iznela niz zastrašujućih optužbi protiv svog nekadašnjeg trenera Alberta Salazara.

Nakon što je diplomirala 2001. godine na univerzitetu u Koloradu, Gaučer je pozvana da se pridruži Najkijevom elitnom trkačkom projektu 'Oregon' u Portlandu. Glavni trener bio joj je Salazar, koji se brinuo o njenoj karijeri, ali je ubrzo pokazao da od nje želi nešto više od samo dobrih rezultata na trkama.

Kako je sama iznela u svojoj knjizi, na jednom letu za Portugal, gde je trebalo da se takmiči u lisabonskom polumaratonu, pripiti Salazar ju je ispitivao o seksu. Nakon što su stigli u Lisabon, pravio se kao da se ništa nije dogodilo.

Nekoliko dana kasnije, trener ju je masirao i pripremao za trku.

- Tada je, bez ikakvih reči, upozorenja ili objašnjenja, njegov prst ušao u moju vaginu. Mislila sam da nema šanse da me tako dira, da je samo loš maser, ali stvarno sam bila paralizovana ne znajući šta da kažem ni kako da prihvatim to što mi se događa. Poslednji put kad sam osetila da njegov prst ide tamo gde ne bi trebalo da ide, osećala sam se tako nelagodno da sam napustila projekat 'Oregon' i nikada nisam govorila o tome - piše Kara u knjizi.

Još jedan incident dogodio se 2011. godine nakon Svetskog prvenstva u Daegu kada su se avionom vraćali u SAD.

- Popio je tada puno vina. Pričao je o seksu u đakuziju s jednom trkačicom. U jednom trenutku stvari su eskalirale. Krenuo je da me poljubi pa rekao: 'Oboje ovo želimo. Trebalo bi da se poljubimo, niko neće saznati' - tvrdi Kara.

Gurnula ga je od sebe, otrčala u toalet i zaključala se. Čekala je da Salazar zaspi. Bio je to trenutak u kom je odlučila da raskine ugovor s Najkijem.

Spomenute incidente sve do objave knjige rekla je samo suprugu Adamu. Dugo godina je ćutala o tome, a onda zajedno sa još dve atletičarke - Meri Kejn i Ejmi Joder Begli - odlučila da progovori o svemu.

Osim seksualnog zlostavljanja, Salazara su optužili i da je dopingovao svoje sportiste dajući im tablete za podizanje testosterona.

Najki je navodno znao za sve Salazarove incidente, ali nije hteo da reaguje. Pre dve godine Meri Kejn je podnela tužbu tešku 20 miliona dolara u kojoj je ozloglašenog trenera optužila za zlostavljanje.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZ PROMENA: Julijan Nagelsman ostaje selektor Nemačke do kraja Svetskog prvenstva 2026.