ATLETIKA TUGUJE! Preminula jedna od najvećih zvezdi "kraljice sportova"

Novosti online

13. 03. 2023. u 22:00

ZA atletiku je ovaj 13. dan marta - vrlo tužan dan.

АТЛЕТИКА ТУГУЈЕ! Преминула једна од највећих звезди краљице спортова

FOTO: SAS

U 76. godini preminuo je zvezda sporta, Ričard Fozberi, Amerikanac koji je uveo revoluciju u "kraljicu sportova", tačnije u skok uvis.


Posle 72 godine olimpijskih nadmetanja na kojima se letvica preskakala tako što su se takmičari bacali unapred, eventualno "u stranu", Fozberi je u Meksiku 1968. uveo stil kojim se i danas skače, preletanjem zadate visine najpre glavom i leđima.


"Dik" Fozberi je u Meksiku, na pomenutim Olimpijskim igrama, osvojio zlatnu medalju, a ujedno i najbolji rezultat u karijeri - preskočio je letvicu na visini od 2,24 metra. Time je postavio novi olimpijski rekord, a za dva centimetra nadmašio "srebrnog" sunardonika Eda Karutersa, dok je treći, sa 2,20 bio Valentin Gavrilov iz SSSR-a.
Fozberijev menadžer Rej Šulte potvrdio je da slavni atletičar u nedelju preminuo od raka limfnih čvorova.

Bonus video:  Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

DOK SMO MI PEVALI HEJ SLOVENI, ONI SU... Predrag Mijatović objasnio zašto su Hrvati posle raspada SFRJ bili bolji od Srbije u fudbalu

"DOK SMO MI PEVALI 'HEJ SLOVENI', ONI SU..." Predrag Mijatović objasnio zašto su Hrvati posle raspada SFRJ bili bolji od Srbije u fudbalu

PREDRAG Mijatović je jedan od najboljih fudbalera koji su nosili dres naše reprezentacije, a to "naše" se menjalo - od SFRJ, preko SR Jugoslavije, do Srbije i Crne Gore. A upravo on je danas zanimljiv hrvatskoj javnosti jer je pojasnio zašto su tamošnji "vatreni", posle raspada nekadašnje "velike države južnih slovena" bili uspešniji od Srba (i Crnogoraca) u fudbalu.

27. 09. 2023. u 19:57

Komentari (0)

SEDMICA TRI MILIONA EVRA: Vidite izvučene brojeve - šestice veoma izdašne