BROJKE FANTASTIČNOG NORVEŠKOG NAPADAČA ODAVNO IZAŠLE IZ "NORMALNIH OKVIRA": Holandove igre bez granica ne prestaju

M. Blažić

15. 03. 2023. u 13:34

MAGIČNA noć Erlinga Bravta Holanda na "Etihadu" protiv Lajpciga u osmini finala Lige šampiona nešto je o čemu fudbalska Evropa bruji uz pitanje sa nevericom - koje su granice ovog fantastičnog napadača?

БРОЈКЕ ФАНТАСТИЧНОГ НОРВЕШКОГ НАПАДАЧА ОДАВНО ИЗАШЛЕ ИЗ НОРМАЛНИХ ОКВИРА: Холандове игре без граница не престају

FOTO: Tanjug/AP

Pet lopti u mreži nemačkog tima za samo 35 minuta individualni je učinak koji će zlatnim slovima ostati upisan u istoriji najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja, a da je Gvardiola razmišljao kao što bi verovatno većina trenera, Norvežanin bi imao lepu priliku da postane prvi fudbaler koji je u Ligi šampiona postigao šest golova na jednoj utakmici.

Ipak, Španac je smatrao da je pedagoški da "prikoči" skandinavskog gorostasa i zameni ga na isteku sata igre kako bi i dalje imao nešto što ga "gura napred".

- Znam da je Mesi postigao pet golova, ali je Holand to uspeo u 60 minuta, što nije slučaj sa Leom. Erling je veoma mlad, najbolje što sam mogao da uradim je da mu uskratim šansu da postigne šest golova. Da je to uradio sa 22 godine, dosađivao bi se u budućnosti. Sjajan je igrač i to svi vide, uvek je fokusiran na igru - objasnio je svoj nesvakidašnji potez Gvardiola.

Logično, Holand je razmišljao na drugi način, kao i gotovo svi prisutni te večeri u fudbalskom domu Mančester sitija.

- Kada sam izlazio rekao sam Gvardioli da bih voleo da postignem dupli het-trik, ali šta može sada da se uradi - kratko se pojadao Norvežanin posle utakmice.

"Petarda" koju je isporučio timu Marka Rozea je tek treća od strane jednog fudbalera u ovom takmičenju. Prethodno je to pošlo za nogom špicu Šahtjora Luizu Adrijanu u meču grupne faze protiv BATE Borisova 2014, a dve godine ranije Lionel Mesi je na taj način napunio mrežu Bajera iz Leverkuzena u eliminacionoj fazi takmičenja.

O veličini Holandove golgeterske moći dovoljno govori podatak da je na 25 odigranih utakmica postigao 33 gola i tako postao prvi fudbaler koji je u njegovom starosnom dobu postigao više od 30 golova u Ligi šampiona. Ovim učinkom Holand je izbio na 23. mesto večne liste strelaca u ovom takmičenju koje sada deli sa Holanđaninom Rudom van Nistelrojom, kome je bilo potrebno 98 utakmica da stigne do 33 gola.

MESI ČEKAO 52 MEČA

O VELIČINI golgeterskog podviga Erlinga Bravta Holanda dovoljno govori podatak da je Lionelu Mesiju za cifru od 33 postignuta gola u Ligi šampiona bilo neophodno da odigra čak 52 utakmice. Još je interesantniji podatak da Kristijano Ronaldo na prvih 25 utakmica u elitnom takmičenju, koliko ih sada ima na kontu Holand, nije postigao nijedan.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina