ZABORAVILI ŠTA SU URADILI NOVAKU ĐOKOVIĆU: Australija podržala predlog da Rusija učestvuje na Olimpijskim igrama, ali kako...

Novosti online

23. 02. 2023. u 17:38

RAT u Ukrajini i njegove posledice su i dalje najvažnija tema na svetu, a najnovije vesti vezane za taj sukob koji je počeo prošlog februara, kada je Rusija pokrenula ono što naziva "specijalnom vojnom intervencijom", dolaze iz sfere sporta.

ЗАБОРАВИЛИ ШТА СУ УРАДИЛИ НОВАКУ ЂОКОВИЋУ: Аустралија подржала предлог да Русија учествује на Олимпијским играма, али како...

Foto: Profimedia/Ilustracija

Naime, kako je javila ruska novinska agencija RIA Novosti, Olimpijski komitet Australije podržao je ideju Izvršnog komiteta Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da se Rusi puste na Igre čiji je domaćin Pariz 2024. godine.

Ukrajina i još neke države, poput Poljske, najavili su moguće bojkotovanje tog sportskog događaja ako se ruski i beloruski sportisti na njega puste, MOK je odgovorio da je njegova misija da ujedinjuje, a ne da širi neprijateljstva, a onda se oglasio i pomenuti Olimpijski komitet Australije, pružajući podršku krovnoj organizaciji svetskog sporta.

Australijanci su to uradili pozivajući se na, sasvim prirodnu, tvrdnju da sportsti ne treba da budu diskriminisani, ali... To zvuči malo paradoksalno, ako se ima na umu da je je pre samo 13 meseci Novak Đoković upravo od strane te države doživeo neviđenu diskrminaciju. Tada je srpski as doputovao u Melburn posle poziva Teniskog saveza Australije, kao i uz odobrenje dve nezavisne medicinske komisije australijskih vlasti za nevakcinisani dolazak u pandemijsko vreme. Međutim, pošto je lokalnim političarima, kojima se smešio poraz na izborima, bilo važno da "sakupe poene", zaigrali su na kartu "opštenarodnog nezadovoljstva" i, iako je Sud prvobitno presudio da Đoković nije kriv, samovoljom ministra za imigracije - proterali rekordera Australijan opena.

No, Olimpijskom komitetu Australije ta diskriminacija nije baš "pala na pamet" kada su, (po mnogima neočekivano, jer Australija zdušno podržava Ukrajinu u ovom ratu), čelnici pomenutog komiteta - podržali pravo Rusa da učestvuju na Olimpijskim igrama.

Učinili su to uz saopštenje koje glasi:

- Ovo je jedno veoma složeno pitanje. MOK ima mandat da objedinjuje svet posredstvom mirnih nadmetanja. Sport nam i daje tu nadu. Naš komitet zato podržava poziciju MOK-a (da se Rusima dozvoli učešće na Igrama u Parizu). Mi ne možemo da diskriminišemo sportiste na osnovu pasoša ili poteza njihovih vlasti.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju