TRAGEDIJA MOGLA DA SE NASLUTI: Fudbaler Mario Maslać za "Novosti" govorio o užasu u Indoneziji

Ž. UROŠEVIĆ

04. 10. 2022. u 09:26

ČEKAJUĆI na dobre vesti o povratku u Indoneziju, do fudbalera Marija Maslaća (32) došle su užasne. Slike sa Istočne Jave i teška tragedija u gradu Malang, gde je u stampedu na fudbalskom meču u nedelju poginulo 129 navijača, šokirala je celu planetu, pa i nekadašnjeg štopera tamošnjeg kluba Slemana.

ТРАГЕДИЈА  МОГЛА ДА  СЕ НАСЛУТИ: Фудбалер Марио Маслаћ за Новости говорио о ужасу у Индонезији

FOTO: N. Paraušić

Međutim, Maslać, dobro upoznat sa zbivanjima na stadionima u Indoneziji, za "Novosti", kaže da je nažalost, ovo bila samo kap koja je prelila čašu. Prepuni stadioni, gomilanje navijača na tribinama mimo propisa, nije nešto što je tamo neuobičajeno.

A okidač za strašna dešavanja bio je poraz domaće Areme od Persebaje posle 25 godina.

- Situacija, za koju bi savez jedini morao biti odgovoran, otrgla se kontroli - kaže Maslać, nekadašnji štoper Vojvodine, čačanskog Borca, niškog Radničkog... koji se trenutno odmara u Novom Sadu. - Kao prvo, vatren derbi visokog rizika, poput ovog, nije smeo da se igra u noćnom terminu. Želja za zaradom od TV prava, termine utakmica drži "zakovanim". Recimo, ja sam bio akter nekoliko dnevnih mečeva na "plus 40", jer savez nije hteo da ih pomeri za uveče.

SUZE Fudbaleri i stručni štab Areme/FOTO: EPA

Ogromne su armije navijača i stadioni su dupke puni, a organizacija generalno nije na visokom nivou. Zbog toga je tragedija mogla da se nasluti.

- Uprkos nemaštini, većina stadiona u Indoneziji je savremena, ali isto tako za vikend i redovno ispunjeni do poslednjeg mesta. Navijači su temperamentni, što bi se reklo "do koske", spremni da budu dvanaesti igrač i kada njihovim ljubimcima baš ne ide. Isti ti, međutim, kada se njihove želje ne podudare sa rezultatom, znaju da budu agresivni i skloni neredima.

Naš defanzivac, koji je do avgusta igrao u Indoneziji, ističe da su rizici od ovakvih incidenata veliki.

- Bezbednost tamo niko ne može da vam garantuje. Tribine su krcate, prebukirane. Atmosfera često zna da bude vrelija od one u Brazilu. Upozorenja FIFA nisu izostala, ali savez se, nažalost, vrlo često na to ogluši - podvlači Maslać.

Poginulo 32 dece

ZVANIČNICI u Indoneziji juče su objavili i broj dece poginule na stadionu u Malangu. Najnovije brojke kažu da su 32 najmlađe žrtve nastradale u velikoj tragediji bile uzrasta od tri do 17 godina.

Ni u tržni centar nisam išao

BEZ obzira na crne vesti, Maslać je spreman da se vrati u Indoneziju.

- Liga je trenutno stopirana, videćemo šta će se dešavati. Tamo su me navijači zavoleli, bilo ih je 70.000 na mom oproštaju. Kupili su me za ceo život. Inače, kada sam dolazio u Indoneziju, odmah sam upozoren da se ne upuštam u gradske avanture zbog fanatičnih pristalica. Nijedan tržni centar nisam posetio, a kamoli da odem na piće. Stranac sam, odmah bi me prepoznali - kaže Mario.

BONUS VIDEO: Mitrovićevih 50 golova za Srbiju: kako pogađa „Mitro gol“?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!