SVI SU ČEKALI OBJAŠNJENJE: Evo zašto je Srbija promenila grb na reprezentativnom dresu! (FOTO)

Novosti online

23. 09. 2022. u 20:47

FUDBALSKA reprezentacija Srbije promenila je dres, a orlovosko novo ruho koje je dobrano izmenjeno izazvalo je sijaset komentara i podiglo prašinu u domaćim medijima.

СВИ СУ ЧЕКАЛИ ОБЈАШЊЕЊЕ: Ево зашто је Србија променила грб на репрезентативном дресу! (ФОТО)

FOTO: FSS

Nakon toga oglasili su se i čelni ljudi srpskog fudbala i dali detaljno objašnjene

- Razdvajanje institucionalnog grba od reprezentativnog je praksa koja se već sprovodi u Savezima (Belgija, Holandija, Francuska, Italija…). Nacionalni savez, kao krovna institucija, treba da bude predstavljen kao moderna i autoritativna organizacija čija je misija sveobuhvatna briga o fudbalu. Sa druge strane, grb koji će ubuduće krasiti dres nacionalnih selekcija simbolizuje i sadrži više vrednosti: tradiciju, strast, posvećenost, jedinstvo i hrabrost. Inspirisan je tradicionalnim motivima, simbolima naše zemlje kroz istoriju.

- Ideja je bila da se kreira jedinstveni oblik koji iako nema heraldičku ima simboličku vrednost. Centralni deo grba inspirisan je štitom koji se nalazi na spomeniku Knezu Mihailu Obrenoviću simbolu grada Beograda, ali i simbolu nove Srbije, nastale junačkim oslobođenjem od Otomanskog carstva (podignut je 1882. iste godine kada se Srbija uzdigla iz kneževine u kraljevinu, prvi put u novom veku, a iste godine zajedno upotrebljene kao državni simbol štit sa ocilima i dvoglavi orao).

- Spomenik je glavno mesto okupljanja kako Beograđana, tako i ostalih građana, ali i brojnih turista, koji dolaze u našu prestonicu.

- Štit predstavlja jedinstvo kako našeg naroda tako i našeg nacionalnog tima.

- Dvoglavi orao je nacionalni simbol koji za nas narod ima veliku simboličku i emotivnu vrednost. Osnovna inspiracija je orao raširenih krila dinastije Nemanjić. Grb Nemanjića je izvorno srebrni na crvenoj pozadini što je bio motiv da orlovi na grbu reprezentacije imaju srebrne detalje. Orao raširenih krila je simbol hrabrosti, neustrašivosti i dostojanstva. 

- Krin (ljiljani) su jedni od najučestalijih motiva u heraldici. Kod nas ih srećemo iz doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac). Identični krinovi sa grba reprezentacije nalazi se na sadašnjoj zastavi i grbu Republike Srbije. *Tehničku izradu grba radili su najbolji grafički dizajneri PUME na osnovu smernica Fudbalskog saveza Srbije motivisanih vrednostima navedenim u gornjem delu teksta - glasi detaljno objašnjenje.

BONUS VIDEO: Vlahović novi rekorder - pet najvećih transfera srpskih fudbalera

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)