"SRBI SU MOJI PRIJATELJI": Bivši reprezentativac Švajcarske progovorio o "incidentima" sa Mundijala u Rusiji

M. B.

04. 09. 2022. u 20:22

VIŠE od četiri godine su prošle od utakmice grupne faze Mundijala u Rusiji između Srbije i Švajcarske, u kojoj su centralni događaji bile provokacije Džake i Šaćirija (pokazivanje simbola "velike Albanije"). Deo te selekcije bio je i Valon Behrami, rođen u Kosovskoj Mitrovici 1985, koji se od "sajdžija" oprostio odmah posle Mundijala.

СРБИ СУ МОЈИ ПРИЈАТЕЉИ: Бивши репрезентативац Швајцарске проговорио о инцидентима са Мундијала у Русији

FOTO: EPA

Sada je u razgovoru za "Blik" odlučio da objasni kako se nikada nije slagao sa provokacijama zemljaka.

- Tu temu i danas mrzim. To je fudbal, a ne politika. Tom gestu nije mesto na fudbalskom terenu. To je glupost, ne igramo se rata. Mene su na Kosovu tada optužili da nisam učestvovao u tom gestu. Igrači Srbije su moji prijatelji, rođeni su posle rata. Zato bi na ovom Svetskom prvensvu trebalo samo da se igra fudbal i ignoriše sve ostalo - podvukao je Behrami.

Incident na utakmici sa Srbijom je bio samo deo problema sa kojim se nacionalni tim Švajcarske suočavao tokom planetarne smotre fudbala.

- Mnogo toga se desilo na Svetskom prvenstvu u Rusiji. U hotelu je došlo do tuče posle remija sa Brazilom. Svi su bili srećni zbog sjajnog rezultata, sve porodice igrača su bile u hotelu. I sadašnja supruga Lara i moji roditelji. Mi igrači smo jeli, dok su supruga i roditelji seli za sto. Tadašnji generalni sekretar je optužio moju porodicu da se nisu pozdravili. To me je teško pogodilo, jer su se ponašali kao i svi ostali.

Tokom takmičenja Behrami se borio i sa optužbama rukovodećih struktura švajcarskog saveza da je njegova supruga prečesto boravila u hotelu u kom je bio smešten nacionalni tim.

- Uvek smo se pridržavali pravila. Uvek. Druge devojke su bile mnogo češće. Skandali su potom nastavljeni. Toliko da su svi dvojni državljani odjednom hteli da se povuku iz tima zbog generalnog sekretara i njegovih izjava da bi trebalo razmotriti zabranu dvojnog državljanstva. Niko više nije hteo da igra. Ne znam za Šaćirija, ne sećam se tačno, ali svi ostali da. Zauzeo sam se za svoje kolege i stekao više neprijatelja.

Srbija i Švajcarska će se voljom žreba sastati i na predstojećem Mundijalu u Kataru, 2. decembra u okviru trećeg kola grupe D.

Sa četiri godine u Albaniji

ISPRIČAO je Behrami u intervjuu "Bliku" i kako je on dospeo u Albaniju sa Kosova, gde je rođen.

- Otputovali smo poslednjim autobusom sa Kosova, kada smo shvatili da tamo nema budućnosti. Imao sam četiri i po godine. Plakao sam dva meseca, svake noći. Nedostajali su mi baba i deda. Bavio sam se atletikom pre nego što sam ušao u fudbal. Negde 1998. je stiglo pismo da treba da budemo proterani, ali mi je fudbal tada pomogao. Otac fudbalskog kolege se zauzeo za nas, prikupljeni su potpisi da ostanemo - ispričao je Behrami.

BONUS VIDEO: Petrić: Momci su pokazali da nisu zaboravili da igraju fudbal

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega