OSTRVLJANI, PA BARSELONA: Ovo su najveće trošadžije u letnjem prelaznom roku

Đ. SAMOILOVIĆ

18. 07. 2022. u 10:30

TROŠI Barselona kao da je iz Engleske! Možda bi pre nekoliko godina to zvučalo kao loša šala, ali u trenutku kada je katalonski gigant u nepovoljnoj finansijskoj situaciji ta činjenica zvuči poprilično čudno.

ОСТРВЉАНИ, ПА БАРСЕЛОНА: Ово су највеће трошаџије у летњем прелазном року

FOTO: EPA

Želja za iskorakom na sportskom planu ukrstila se sa skrhanim računima i prevagnula, pa je tako Barselona na današnji dan treći klub koji je najviše potrošio u letnjem prelaznom roku.

Da nije bilo manevara kako bi se zaobišao finansijski fer-plej, bila bi sama na vrhu. Sa zvanično 100 miliona datih na ulazne transfere, Barselona je iza Mančester sitija (108) i Lidsa (105). S tim da je prilikom potpisivanja Roberta Levandovskog (45 miliona) i Rafinje (55) stavila u ugovore lako ostvarive bonuse za Poljaka i Brazilca i ta cifra će, koliko dogodine, "izaći" na 115 miliona.

Nedavno su Katalonci prodali deo imovine i udeo u TV pravima, pa će na konto toga inkasirati 250 miliona evra. Ono što nije zvanično, a danas je otkrio ugledni "Pais" je da će transfer Levandovskog izaći na 60 miliona, ukoliko Poljak odigra čitavu sezonu u novom klubu i pritom izbore mesto u Ligi šampiona, što još više pojačava utisak da se Barselona kao pijani milioner bahati novcem koji možda ima, a možda i nema.

Rafinja/FOTO: Tanjug/AP

Kada su u pitanju prva dva mesta na listi najvećih trošadžija, Lids se tu neočekivano našao. Ipak, transfer Rafinje u Barsu omogućio im je da agresivno krenu na tržište. Siti je sa dve akvizicije, u vidu potpisa Erlinga Halanda i Kalvina Filipsa rešio goruća pitanja u sastavu, a pritom je i zaradio podosta prodajom Sterlinga i Žesusa, koji je prešao u Arsenal. "Tobdžije" su četvrte na ovoj listi, pre svega, jer i oni žele da budu ponovo bitan faktor na Ostrvu i ne žale novca da im se te želje ispune.

Čelsi je, poput Sitija, ulovio dva "kapitalca" - Sterlinga i Kulibalija i za njih potrošio 94 miliona, a odmah iza njih je i Totenhem sa 87 miliona evra datih na nove igrače. Dominaciju Engleza na listi najvećih rasipnika u datom trenutku, prekida Borusija Dortmund (86), kojoj je prodaja Halanda u Siti dala finansijsku ležernost u dovođenju zamena za Norvežanina. Liverpul i Real su sa po jednim potpisom zadužili mesto u top deset, pošto su Darvin Nunjez i Oreljan Čuameni zasada bili dovoljni finalistima Lige šampiona.

Na poslednjem mestu je neočekivano PSŽ koji je najveći posao obavio tako što je ubedio Kilijana Mbapea da ostane, pa nije bilo potrebe za prevelikim rasipništvom.

Ipak, nema dileme da će se ova lista sigurno promeniti do kraja avgusta, kada se zatvara kapija na letnju pijacu, ostalo je još nekoliko nerešnih sudbina koje bi mogla da istumbaju spisak najvećih rasipnika evropskog fudbala.

U regionu - Dinamo, pa Zvezda

U REGIONU se nije mnogo trošilo, jedina dva kluba koja su na obeštećenja platili preko milion evra su Crvena zvezda i Dinamo iz Zagreba. "Modri" su za Boška Šutala i Roberta Ljubičića dali zajedno 6,5 miliona evra, dok je Zvezda na Kingsa Kangvu i Osmana Bukarija potrošila 2,7 miliona. Očekuje se i od njih, međutim, da do kraja potroše još novca kako bi bili konkurentni u Evropi.

Najviše trošili

M. siti 108

Lids 105
Barselona 100
Arsenal 97
Čelsi 94
Totenhem 87
Borusija D. 86
Liverpul 85
Real Madrid 80
PSŽ 79
* Cifre u milionima evra, po "Transfermarktu", do sada.

BONUS VIDEO: Radonjić zapevao, oduševio saigrače

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!