ČUDO NAD ČUDIMA! Makedonci nokautirali Italiju, "azuri" ostali bez Mundijala

A. Ilić

24. 03. 2022. u 23:00 >> 23:30

KAKAV baraž za Svetsko prvenstvo u fudbalu! Mnogi su se najpre čudili kako se Portugalci muče protiv Turske, jer su umalo ispustili dva gola prednosti (rival je imao i penal, pre konačnih 3:1), ali najveće čudo priredila je Severna Makedonija koja je usred Italije savladala Azure sa 1:0 golom u sudijskoj nadoknadi vremena.

ЧУДО НАД ЧУДИМА! Македонци нокаутирали Италију, азури остали без Мундијала

FOTO: Tanjug

Možda većina italijanskih fudbalera nije znala ko je Aleksandar Trajkovski dok nije zaigrala protiv njega u polufinalu mundijalskog baraža, ali Aleksandar Trajkovski je dobro znao i gde je i protiv koga igra.

Ovaj 29-godišnjak je četiri godine nastupao upravo na stadionu Renco Barbera u Palermu, pre nego što je 2019. otišao u Majorku, a odatle u Alborg, da bi se "skrasio" u Saudijskoj Arabiji, u ekipi Al Feihe. Ali, Palermo mu je ostao u srcu. 

Posle ovog baraž-meča, pamtiće ga večno.

Jer, upravo je Aleksandar Trajkovski, čovek koji je kao član Palerma polomio nogu, u Palermu presudio u 92. minutu velikoj fudbalskoj sili, Italiji. Istina, sili koja će, posle prethodnog Mundijala, propustiti i šampionat sveta u Kataru, ali, i dalje, fudbalski moćnoj. Ne i dovoljno moćnoj da spreči senzaciju reprezentacije Severne Makedonije - iako su "azuri" na ovom meču imali čak 32 šuta (samo četiri u okvir gola), a rival ukupno četiri.

Naše komšije su pokazale da pobeda koju su ne tako davno izvojevali protiv Nemačke nije slučajna, a ne samo da su pružili pulenima Roberta Mančinija dobar otpor i bili ravnopravan rival, već su ih na kraju i savladali.

FOTO: Tanjug

Ipak, činilo se da će biti drugačije.

Domeniko Berardi je nakon 20. minuta igre imao prvu ozbiljniju šansu. Pokušao je, a udarac mu je izblokiran, odmah posle Ćiro Imobile je oprobao šut, ali je i on bio blokiran.

Igrao se 30. minut kada je Berardi imao veliku priliku u šesnaestercu Severne Makedonije, a Stole Dimitrievski mu odlično odbranio šut.

Do poluvremena je zapretio još Ćiro Imobile, koji je još jednom bio izblokiran.

U drugom poluvremenu dosta više uzbuđenja je viđeno na stadionu Renzo Barbera u Palermu.

FOTO: Tanjug

 

Berardiju nije bilo "dobro veče", jer jee u 58. minutu promašio ceo gol. Primio je dobru loptu u šesnaestercu, a onda ju je poslao iznad gola. Fudbaler Sasuola imao je još dve dobre prilike, ali je oba puta Dimitrijevski izašao kao pobednik.

U 79. minutu Đakomo Raspadori je sa ivice šesnaesterca raspalio po lopti, ali je bio neprecizan, a onda, kada su svi očekivali produžetke - senzacija.

U trećem minutu nadoknade Aleksandar Trajkovski je kaznio sve promašaje rivala, raspalio je po lopti iz velike udaljenosti, Đanluiđi Donaruma mogao je samo da isprati pogledom ulazak lopte u mrežu - 0:1.

Italija će tako propustiti drugo Svetsko prvenstvo u nizu, dok će ekipa Makedonije igrati u finalu sa Portugalijom na Dragau.

Portugalci bolji, ali imali mnogo sreće

Srbija je poslala u baraž za Svetsko prvenstvo ekipu Portugalije, te su sve oči fudbalskog sveta bile uprte u duel na Dragau, gde su Kristijano Ronaldo i drugovi  pobedili Tursku s 3:1, ali posle mnogo uzbuđenja.

Domaćin je odlično započeo duel. Prvu pravu priliku imao je Diogo Žota, a as Liverpula imao je za čime da žali jer je lopta nakon prekida prošla tik iznad prečke. Otavio se četiri minuta kasnije nakon odbitka potrudio da domaćim navijačima donese radost i prednost od 1:0.

FOTO: Tanjug

Tek u 21. minutu Čengiz under je imao šansu da zatrese mrežu Dioga Košte. Golman domaćih odlično je reagovao na njegov pokušaj.

Žota je u 42. minutu imao više sreće, nakon odličnog centaršuta bio je najviši u skoku i domaćim navijačima doneo je veliko olakšanje.

Čengiz Undere je odlično namestio loptu Buraku Jilmazu, koji je šutem izbliza ostavio Koštu bespomoćnog, a u meč ponovo uveo neizvesnost.

FOTO: Tanjug

Strelac prvog gola za Portugalce, Otavio je u 75. minutu pokušao iz peterca glavom da reši konačno pitanje pobednika - no, tik kraj stative otišla je lopta.

Burak Jilmaz je u 85. minutu imao priliku da uvede meč u produžetke. Loše je izveo penal, te lopta odlazi visoko iznad prečke. Bile je to velika, najveća prilika za goste na Dragau, ali je pritisak učinio svoje.

FOTO: Tanjug

 

Kaznio je Mateus Nunjez promašaj Jilmaza u sudijskoj nadoknadi vremena za konačnih 3:1 na "Dragau" i prolazak Portugalaca u finale svoje baraž-grupe, u kojoj će se sastati sa senzacijom iz Severne Makedonije.

Velšane nosio Bejl, Šveđani kroz produžetke do pobede

Velšani su, sa druge strane, eliminisali Austrijance pobedom od 2:1. Garet Bejl možda ne igra u Realu kao što bi voleo, ili bar dugo to hteo, ali je zato golovima u 25. i 51. minutu nokautirao Austrijance, koji su do utešnog pogotka došli autogolom Dejvisa u 65. minutu, ali dalje od toga nisu mogli. Rival Velšana će biti pobednik meča Škotska - Ukrajina, koji je do daljnjeg odložen.

Poslednji koji su u svoje finale baraža prošli su Šveđani, koji su eliminisali Čehe golom rezerviste kvaisona u petom minutu drugog produžetka - 1:0.

Šveđani će u poslednjoj borbi za Mundijal moći da računaju i na Zlatana Ibrahimovića, a igraće u Solni, gradu u kome su ostvarili deset uzastopnih pobeda. Rival će im biti Poljaci, koje su FIFA i UEFA "častili" polufinalnim prolaskom tako što su izbacili Rusiju iz takmičenja, zbog dešavanja u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda