"NOKAUT" OD 15 MILIJARDI! UEFA novim, astronomskim ugovorom, zadala težak udarac viziji Superlige

SUPERLIGA Evrope je živela vrlo kratko, a kako sada stvari stoje male su šanse da bi ponovo mogla da oživi. Najbogatiji klubovi Evrope su želeli da se "odmetnu" od UEFA nezadovoljni finansijama koje su im donosile učešće u Ligi šampiona, a prema pisanju britanskog "Tajmsa" taj problem definitivno neće postojati u ciklusu od 2024. do 2027.

НОКАУТ ОД 15 МИЛИЈАРДИ! УЕФА новим, астрономским уговором, задала тежак ударац визији Суперлиге

Tanjug/AP

Naime, evropska kuća fudbala je komercijalna prava za klupska takmičenja (Liga šampiona, Liga Evrope, Liga konferencije, Superkup Evrope i Liga šampiona za mlade) prodala za fantastičnih 15 milijardi evra, što je povećanje od čak 40 odsto u odnosu na aktuelni ciklus (od 2021. do 2024. godine).

Na taj način sami klubovi će po sezoni raspodeliti finansijski kolač u iznosu od pet milijardi evra što je 2,5 puta više nego što će prihodovati u periodu od 2021. do 2024.

- Drago nam je što smo videli tako veliko interesovanje renomiranih aktera i oduševljeni smo što će postignuti sporazumi omogućiti dalju raspodelu prihoda klubovima širom Evrope u ključnom trenutku kada je u pitanju finansijska stabilost. Obe kompanije pokazale su jasnu viziju evropskog klupskog fudbala i uvereni smo da će najbolje fudbalsko takmičenje na svetu, Liga šampiona, ali i druga naša klupska takmičenja, nastaviti da rastu - rekao jepredsednik UEFA Aleksandar Čeferin.

ODOBRAVANjE BOGATIH PARIŽANA

BOGATI vlasnik PSŽ Naser al Kelaifi pozdravio je popravljanje situacije u evropskoj kući fudbala na planu finansija.

- Udruženje klubova i UEFA su zajedno postigli više nego što bi dobili odvojeno i iz tog razloga je ceo evropski fudbal jači - podvukao je prvi čovek "svetaca".

Novinu predstavlja i najavljena promena formata takmičenja koji bi takođe trebalo da zaživi od sezone 2024/2025. Vrlo je izvesno da će 36 timova činiti grupnu fazu takmičenja i da će svaki tim odigrati deset utakmica protiv različitih rivala, od čega pet kod kuće i pet u gostima.

Prvih osam klubova će se kvalifikovati u osminu finala, a oni od 9. do 24. mesta će igrati neku vrstu pretkola i odrediti dodatnih osam učesnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024