HOĆE LI BITI MUNDIJALA NA DVE GODINE: FIFA za zbog finansijske koristi, UEFA protiv zbog sportskih razloga?

Novosti online

20. 12. 2021. u 17:47

U NASTAVKU sukoba FIFA s jedne strane i kontinentalnih fudbalskih asocijacija s druge, u vezi sa održavanjem Mundijala na svake dve umesto dosadašnje četiri godine, Svetska kuća fudbala objavila je izveštaj poznate agencije za istraživanje medijskog tržišta. Prema tom izveštaju, održavanje svetskih kupova na svake dve godine uvećalo bi prihode svih zemalja članica FIFA za 12 miliona funti godišnje.

ХОЋЕ ЛИ БИТИ МУНДИЈАЛА НА ДВЕ ГОДИНЕ: ФИФА за због финансијске користи, УЕФА против због спортских разлога?

FOTO: AP/Tanjug

Na svetskom samitu članova FIFA sa predstavnicima saveza podeljena je informacija o tome koliko bi fudbal bio bogatiji kada bi se Svetsko prvenstvo igralo na svake dve godine.

Kako je pokazalo istraživanje, zarada od Mundijala porasla bi sa 5.3 milijardi na 8.6 milijardi funti na osnovu TV prava, sponzorskih ugovora i prodatih ulaznica. To znači da bi svaka od 211 članica FIFA u četvorogodišnjem ciklusu zaradila 12 miliona funti više nego do sada.

Od 211 zemalja članica FIFA njih 133 nikada se nije plasiralo na Svetsko prvenstvo.

FIFA stoji čvrsto u svom uverenju da bi odigravanje Mundijala na svake dve godine doprinelo i kvalitetu fudbala širom sveta te da bi svi timovi imali više šanse da se nađu na završnom turniru.

Istraživanje koje je za FIFA sprovela organizacija Open Ekonomiks navodi da bi održavanje Svetskog prvenstva na dve godine u ciklusu od 16 godina podigle globalni društveni proizvod za 136 milijardi funti i da bi stvorilo oko dva miliona stalnih radnih mesta.

FIFA i UEFA po ovom pitanju ostaju na suprotnim stranama jer UEFA tvrdi da bi ova promena negativno uticala na međunarodni fudbal. Iz tog razloga evropska kuća fudbala nedavno je sklopila sporazum sa KONMEBOL (Konfederacijom južnoameričkih fudbalskih saveza), prema kome bi se reprezentacije sa Zelenog kontinenta priključile UEFA Ligi nacija od sezone 2024/25.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)