MESI I NEJMAR RIVALI SRBIJE? Strašan odgovor na pretnje FIFA

Novosti online

17. 12. 2021. u 16:21

TEK što su izvučeni parovi nove sezone Lige nacija, iz UEFA je stigla najava da će ovo takmičenje dobiti novi izgled - i to kakav!

МЕСИ И НЕЈМАР РИВАЛИ СРБИЈЕ? Страшан одговор на претње ФИФА

Foto: AP Photo/Armando Franca

Prema dogovoru evropske kuće fudbala i Konfederacije južnoameričkog fudbala (KONMEBOL), u Ligi nacija od sezone 2024/25 igraće i reprezentacije iz Južne Amerike.

Ovo je za poljske medije potvrdio potpredsednik UEFA Zbignjev Bonjek.

– Pred nama je poslednja UEFA Liga nacija u ovom formatu. Imali smo sastanak sa čelnicima KONMEBOL. Od 2024. timovi sa dva kontinenta će igrati u ovom takmičenju. To kako će se igrati u C i D divizijama neće se menjati. Još uvek radimo na novom formatu – rekao je legendarni fudbaler Juventusa a sada potpredsednik Evropske kuće fudbala, Zbignjev Bonjek.

Prema inicijalnom dogovoru, šest najbolje plasiranih južnoameričkih selekcija priključilo bi se A diviziji Lige nacija, dok bi četiri preostale išle u B diviziju.

EPA/EFE

Podsetimo, Srbija će u narednom izdanju UEFA lige nacija nastupiti u B diviziji i to u grupi sa Švedskom, Norveškom i Slovenijom. Ovo znači da bi orlovi ukoliko osvoje prvo mesto u svojoj grupi, u narednom ciklusu Lige nacija mogli u A diviziji da igraju protiv Brazila ili Argentine! 

Prema trenutnom plasmanu, reprezentacije koje bi se priključile A diviziji Lige nacija bile bi Brazil, Argentina, Kolumbija, Urugvaj, Peru i Čile, i oni bi sa 16 evropskih ekipa činili A diviziju od 22 tima.

Preostala četiri tima – Paragvaj, Ekvador, Venecuela i Bolivija – bile bi pridodate B diviziji, koja bi tako brojala 20 ekipa.

Ovim potezom, piše španski As, UEFA I KONMEBOL šalju jasnu poruku Fifi da se protive ideji Svetske kuće fudbala da se Mundijal igra na svake dve godine.

Konačan izgled nove sezone Lige nacija biće donet na nekom od sledećih sastanaka dve kontinentalne organizacije, koje su nedavno produžile "Memoprandum o saradnji i razumevanju" do 2028. godine, a u sklopu koga je nedavno doneta i odluka da se osvajač "EURO 2020" Italija i šampion "Kopa Amerika 2021" Argentina sastanu u svojevrsnom superfinalu, po uzoru na nekadašnji Interkontinentalni kup klubova (preteču FIFA Svetskog klupskog prvenstva).

EPA/EFE

Taj okršaj, koji je dobio neformalno ime "Finalisima", trebalo bi da se dogodi u hramu fudbala, londonskom "Vembliju" u julu 2022. godine.

FIFA odgovara: "Ali, navijači su uz nas!"

FIFA se brzo oglasila posle ovog zajedničkog stava evropske i južnoameričke kuće fubdala, tvrdeći da je obavila veliko istraživanje u kome je "preko 30.000 ljudi, kojima je fudbal najomiljeniji sport", većinski izrazilo želju da se Mundijal organizuje što češće. Navodno, od 30.390 ispitanika, 63,7% njih se zalaže da se Svetsko prvenstvo igra češće nego što je sada slučaj, na svake četiri godine

BONUS VIDEO: Ovo su fudbaleri sa najvećim zaradama

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri