SRBIMA SE CRTA LIGA ŠAMPIONA: Ovo nismo mogli ni sanjati

Novosti online

09. 12. 2021. u 09:21

ONO što je delovalo nemoguće sada je i te kako moguće. Srbija je na korak od vize za dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona, kao i jednog direktnog mesta u najkvalitetnijem takmičenju.

СРБИМА СЕ ЦРТА ЛИГА ШАМПИОНА: Ово нисмо могли ни сањати

Ilustracija foto: EPA

I dalje jurimo Ukrajinu na famoznom 11. mestu liste koje donosi direktan plasman u Ligu šampiona, ali na ruku nam ide to što je samo još Zorja ostala u Evropi od njihovih predstavnika, ali bez šanse da prođu grupu. Odigraće meč sa Bodom, pa mogu da zarade neki poen i to je to od Ukrajinaca. 

Belgijanci, s druge strane, imaju još aduta, iako nam je na ruku išao poraz Briža od Pari Sen Žermena. Antverpen će završiti kao poslednji u grupi, ali može još da doprinese, ukoliko osvoji bod ili sva tri protiv Olimpijakosa. Genk dočekuje Rapid i u slučaju pobede ostaje u Evropi, da li u Ligi Evrope ili Ligi konferencija zavisi od toga šta zagrebački Dinamo uradi protiv Vest Hema, ali u slučaju poraza pada na četvrto mesto, pa ćemo navijati za austrijski tim u tom susretu.

Gent je prvi u Partizanovoj grupi, a idealan scenario za nas je da crno-beli savladaju Anortozis, a Flora napravi još jedno iznenađenje i otkine bar bod Belgijancima.

FOTO: M. Vukadinović

 

Ni ostali naši rivali ne blistaju. U odnosu na neke prethodne nedelje, Hrvati su baš pali i nisu više u top 15 zemalja po koeficijentu, ali su nam sada daleko veća pretnja Danci koji imaju četiri tima trenutno u Evropi.

Turci su takođe odlični sa tri preostala tima u Evropi, kao i Česi, ali se mi nadamo da će 30.000 bodova biti sasvim dovoljno da se dočeka mesto koje vodi do dva tima u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Grci su sada u top 15, Olimpijakos je dobio Fener i tako doneo bitne bodove toj zemlji, PAOK je odigrao nerešeno i ukoliko slave i u slučaju pobede nad Linkolnom u poslednjem kolu biće blizu naredne faze, ali zavisi dosta i od Slovana. Olimpijakos je već osigurao plasman na proleće, pa je izvesno da će Grci sa oba tima dočekati februar.

Švajcarska? Bazel ostaje u Evropi, Jang Bojs je ispao iz Lige šampiona i ne nastavlja Evropu.

Trenutno prva ispod crte, to jest kvote 15 za dva mesta u kvalifikaciji za Ligu šampiona je Turska, koja ima trenutno dva učesnika u Evropi, Bešiktaš je takođe ispao iz LŠ. Fenerbahče nastavlja u Ligi konferencija, to je 100%, bez obzira na učinak u poslednjem kolu protiv Ajntrahta na svom terenu, dok je Galatasaraj siguran na proleće u Ligi Evrope, što znači da i Turska ostaje sa dva učesnika.

Za Kiprane mora da se pobrine Partizan, izbrisaće se sa mape Evrope ukoliko crno-beli budu slavili protiv Anortozisa ili makar odigraju nerešeno, a Omonija je odavno ispala iz daljeg takmičenja i završava protiv Kairata u poslednjem kolu.

Danska je dobra, Mitjiland nastavlja takmičenje, videćemo gde iz već dobro poznate situacije u Zvezdinoj grupi, dok Brondbi najverovatnije ispada, osim ako ne pobedi u Pragu protiv Sparte. Randers igra dobro, ali Jablonec bi mogao da ga pretekne u poslednjem kolu, što se iskreno nadamo, Danci igraju protiv Alkmara, Česi protiv Kluža u gostima.

Foto: M.Vukadinović

 

Ostali su još Česi koji su potencijalna pretnja, oni imaju tri učesnika koja igraju grupne faze, već pomenuti Jablonec, Slaviju kojoj je potreban bod u poslednjem kolu na gostovanju Unionu u Berlinu, kao i pomenutu Spartu u Ligi Evrope kojoj je potreban remi protiv Brondbija da nastavi svoj evropski put.

Šanse Srbije da ima dva učesnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona su ogromne, da imamo jednog direktnog su jako male, ali postoje i ljudski je nadati se.

Navijamo za Zvezdu i Partizan, crveno-beli gostuju Bragi, crno-beli dočekuju Anortozis i sa dve pobede bismo praktično obezbedili onaj glavni cilj. Podsećanja radi, 11. mesto donosi direktan plasman u Ligu šampiona, a do 15. pozicije dva kluba u kvalifikacijama za elitno takmičenje.

11. Ukrajina 31.600 (1)

12. Srbija 29.875 (2)

13. Belgija 29.800 (3)

14. Švajcarska 28.925 (1)

15. Grčka 25.950 (2)

...

16. Turska 25.900 (2)

17. Kipar 25.875 (2)

18. Danska 25.775 (4)

19. Hrvatska 25.650 (1)

20. Češka 25.600 (3)

*napomena: u zagradi je broj preostalih učesnika u Evropi, s tim što Ukrajinci večeras ostaju bez ijednog učesnika, a Belgijanci ostaju sa dva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna