"VI STE TITOVI, TITO JE VAŠ!" Hrvatska gleda i ne veruje šta rade navijači Dinama i Hajduka (VIDEO)

Novosti online

05. 12. 2021. u 18:15 >> 21:36

HRVATSKA je opet usmerila svoju sportsku pažnju ka tamošnjim najvećim fudbalskim klubovima.

ВИ СТЕ ТИТОВИ, ТИТО ЈЕ ВАШ! Хрватска гледа и не верује шта раде навијачи Динама и Хајдука (ВИДЕО)

Foto Arhiva

Dinamo i Hajduk su se sastali na Maksimiru da bi odigrali derbi 18. kola prvenstva, pa je taj duel sam po sebi u fokusu zbog međusobne netrpeljivosti takmaca i njihovih navijača, ali i činjenice da su Splićani u poslednje vreme u rezultatskom naletu, a Zagrepčani posle poraza od Rijeke u Kupu ostali bez trenera, Damira Krznara.

Međtuim, ponovo su navijači "ukrali" derbi.

Veliki broj pristalica splitskog Hajduka došao je u Zagreb, kako bi pomogli ekipi da dođe do pete pobede u nizu, a nedugo po ulasku "Torcide" na stadion, počele su međusobne uvrede.

Splićani su povikali "Ubij purgera", što je nadimak za domaćine, a kako je "tovar", tj. magarac, nadimak za goste, zagrebački navijači su počeli da viču "Ubij tovara".

Kada je Torcida razvila veliki transparent na kome je (uz dalmatinsko korišćenje "n" na kraju reči gde se obično stavlja "m"), pisalo "Mrzin Dinamo", domaći "Bed blu bojsi" su počeli da skandiraju Splićanima:

"Vi ste Titovi, Tito je vaš!".

Ovo je bilo zagrebačko podsećanje na dešavanja od 4. maja 1980, kada je preminuo doživotni predsednik SFR Jugoslavije, Josip Broz Tito.

Naime, jedna od najupečatljivijih scena na vest o njegovoj smrti dogodila se u Splitu. U trenutku objave da Tit više nije živ, na stadionu „Poljud” igrao se 43 minut fudbalske utakmice između Hajduka i Crvene zvezde. Bližio se kraj prvog poluvremena, a Zvezda je vodila sa 1:0. Tačno u 19 časova i 12 minuta na teren je ušao jedan čovek i dao znak sudiji Nusrefu Muharemagiću da prekine utakmicu. Nakon toga igrači su se okupili oko arbitra na sredini terena, a oko 50.000 gledalaca na tribinama je ostalo zatečeno. Iznenađenoj publici i igračima se preko razglasa obratio predsednik Hajduka i predsednik Izvršnog veća (gradonačelnik) Splita Ante Skataretiko koji je saopštio vest o smrti predsednika Tita i pozvao sve prisutne da mu minutom ćutanja odaju počast.

Odmah nakon toga, publika na tribinama i igrači na terenu su otpevali pesmu „Druže Tito, mi ti se kunemo” i himnu „Hej Sloveni”, nakon čega su se u tišini razišli kućama. 

Ovaj događaj snažno je odjeknuo u jugoslovenskim medijima i postao jedan od nezaobilaznih simbola žalosti građana Jugoslavije za predsednikom, a Predsedništvo Hajduka je ubrzo potom uputilo predlog Republičkoj konferenciji Socijalističkog saveza radnog naroda Hrvatske da stadion „Poljud” ponese Titovo ime, ali ova inicijativa nije prihvaćena.

Nova pobeda Hajduka

Hajduk je nastavio niz pobeda, u Zagrebu je trijumfovao sa 0:2 i preskočio sada četvrtoplasirani Dinamo na tabeli hrvatskog prvenstva (HNL).

Golove za Splićane dali su, junak meča, Livaja u 60. minutu te, na njegovu asistenciju, Sahiti u sudijskoj nadoknadi vremena.

Posle 17. kola HNL-a, na tabeli vodi Rijeka sa 36 bodova, drugi je Osijek sa 35, Hajduk ima 33, a Dinamo 31.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NOVE INFORMACIJE: Evo u kakvom je stanju sin Dejana Stankovića