PORTUGALSKI NOVINARI EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Srbija je moćan i ubitačan tim

Sanja Žarković

10. 11. 2021. u 10:00

NEKA bude što biti ne može. Tradicija kaže da je ono što biti ne može pobeda reprezentacije Srbije u Lisabonu u nedelju, jer od osamostaljenja protiv Portugalaca nemamo nijedan trijumf. Tradicija, ali i pogled na spisak portugalskog selektora Fernanda Santoša, koji izgleda kao lista kandidata za "Zlatnu loptu".

ПОРТУГАЛСКИ НОВИНАРИ ЕКСКЛУЗИВНО ЗА НОВОСТИ: Србија је моћан и убитачан тим

FOTO: AP

Pobednički pelcer mogao bi da prenese selektor Dragan Stojković Piksi, čijim je golom (za 2:3) reprezentacija Jugoslavije ostvarila jednu od dve pobede protiv Portugalije, i to u Oeirasu kraj Lisabona 1984. u prijateljskoj utakmici. Istina, u to vreme skoro svi reprezentativci su dolazili iz domaće lige, a klupski rivalitet bio toliki da su u autobusu igrači Benfike sedeli napred, a igrači Porta pozadi, zajedno nisu ni ručali. Sada je Portugalija jedna od najboljih svetskih reprezentacija, sa skoro svim igračima iz najjačih timova "liga petice".


Umesto tradicije, ono što najviše preporučuje Piksijevu četu su neke druge stvari. Prvi put još od Radomira Antića niko od "sedam miliona selektora", koje ima Srbija, ne može da stavi zamerku na Stojkovićeve spiskove - njih određuje trenutna forma, a ne sujeta ili menadžersko mešetarenje. Igra se atraktivno, sa pobedničkim mentalitetom, za gol više. Rečju, Srbi pronalaze sve manje razloga da ko zna koji put okrenu leđa svojoj reprezentaciji. Zato, kada selektor kaže da u Lisabon idemo da "pucamo iz sveg oružja", to ne izgleda kao isprazno hvalisanje, već zaista možemo da verujemo da u Portugaliju krećemo da se iz nje vratimo sa štitom ili na njemu.

Foto: M.Vukadinović

Dragan Stojković Piksi


Za "orlove" je lisabonski meč biti ili ne biti, za Portugalce, kao što selektor Santoš neumorno ponavlja ovih dana, samo jedno od dva finala. Prvo se igra u četvrtak protiv Irske u Dablinu, a ako osvoje makar bod, u poslednjem meču protiv Srbije i nerešen rezultat ih vodi u Katar sa prvog mesta, dok nas šalje u baraž. Upravo činjenicu da će Srbija verovatno morati da se "otvori" u Lisabonu, Santoš ističe kao veliku prednost svoje selekcije, koja im daje više opcija. Da će znati da postavi taktiku, tu nema sumnje. Iako kritikovan zbog svog defanzivnog stila, radi se o čoveku sa velikim kreditom, jer je Portugalcima doneo ono što "zlatna generacija" Rui Košte, Paulete i Luisa Figa nije mogla ni na domaćem terenu - titulu prvaka Evrope 2016.


Tu su sada Žoao Kanselo, Bernardo Silva, Bruno Fernandeš, Diogo Žota, Žoao Feliks, ali ključna figura je, zna se, Kristijano Ronaldo. Igrač koji i u 36. godini može biti opisan nadimcima koje je dobio u detinjstvu: "plačljivko", jer je plakao kad god izgubi meč ili kada mu saigrači ne dodaju loptu, i "pčelica", pošto je zujao po terenu, nikad ne odustajući. Oba lica smo upoznali u našem beogradskom duelu: drugo, kada je u 93. minutu umalo zapečatio sudbinu Srbije, prvo, kada je bacio kapitensku traku jer mu sudije taj gol nisu priznale. To će mu sada biti dodatna motivacija, zajedno sa željom da izvida rane iz posrnulog Mančester junajteda.

Foto arhiva VN

Kristijano Ronaldo


U susret velikom dvoboju, "Novosti" su kontaktirale s pet eminentnih portugalskih redakcija i njihovim novinarima postavile šest pitanja o duelu između Portugalije i Srbije, koji se igra 14. novembra na "Lužu".

PITANjA ZA PORTUGALSKE NOVINARE


1. Koga smatrate većom opasnošću po gol Portugalaca - Vlahovića ili Mitrovića?
2. Kakav pristup očekujete od selektora Fernanda Santoša u utakmici protiv Srbije? Kritikovan je zbog defanzivne igre i nedovoljnog korišćenja vašeg napadačkog potencijala?
3. Šta mislite o sugestijama da bi portugalska reprezentacija izgledala bolje bez Ronalda, zato što vas čini predvidljivijim i igra postaje manje tečna?
4. Ronaldo je bio veoma nervozan u Beogradu, bacio kapitensku traku... Mislite li da će zbog toga biti ekstramotivisan?
5. Da ste srpski selektor, šta biste uradili da zaustavite Ronalda?
6. Šta mislite o srpskoj reprezentaciji? Da li biste rekli da po kvalitetu zaslužujemo da se nađemo na SP?

FOTO: M. Vukadinović

Dušan Vlahović
ŽIL NUNjEŠ ("O ŽOGO") Stop za Vlahovića i Mitrovića


1. Vlahović donosi brzinu i vic, Mitrović je jak pozicioni igrač. Ključ je, ipak, u timskoj igri. Da bismo zaustavili njih dvojicu, moramo da sprečimo da lopta dođe do njih ili, ako i dođe, popuniti taj prostor kako bismo im otežali posao. Tu mislim i da je glavno opteretiti Tadića i gurnuti ga dalje od sredine, ka drugim delovima terena.
2. Santoš je selektor koji voli da mu je tim dobro izbalansiran. Ne rizikuje mnogo, ali zato je i veoma teško pobediti Portugaliju. Pokušali smo da igramo više napadački protiv Irske, sa Silvom i Fernandešom u sredini, ali nije išlo kako je očekivano. To bi sada možda mogao da bude Žoao Mutinjo, čija nam je inteligencija u kontroli ritma meča na EP donela 2:2 protiv Francuske, posle šok poraza od Nemačke (2:4). Važan je i bek Žoao Kanselo, sa svojom brzinom i sposobnošću da diktira tempo.
3. Protiv Luksemburga Ronaldo je odigrao svih 90 minuta. Sposobnošću da pronađe prostor u napadu, koliko god bila zgusnuta odbrana, on vredi kao 3-4 napadača. S druge strane, tačno je da bez Ronalda na terenu možemo lakše da vršimo pritisak na protivničku liniju odbrane, mada je protiv vas u Beogradu upravo on to odlično radio.
4. Ako je Ronaldo veliki, Portugalija je još veća. Ne može da kao kapiten baca traku, zato što se na njega ugledaju svi mlađi igrači u Portugaliji. Ipak, Ronaldo je međunarodni brend, koji je zaslužio poseban tretman, pa ni takvo ponašanje u tom trenutku, kojim je zaista prešao sve granice, ne zaslužuje gubitak statusa kapitena.
5. Neću dati direktan odgovor na to pitanje, ali ključ je zaustaviti ga da iskoristi rupe u završnici napada, a najbolji način je sprečiti da se tu nađe.
6. Srbija je veoma interesantan tim, volite da gradite igru otpozadi, pa je važno pritisnuti već tu liniju, kako smo radili u Beogradu. Napadački ste veoma talentovani, mali broj timova bi uspeo da postigne onakav gol kao što je vaš drugi protiv Portugalije u Beogradu - sjajna napadačka tranzicija, skoro na jedan dodir, mnogo individualnog kvaliteta. Slabost su vam dugi centaršutevi na dalju stativu, to su iskoristili i Irska i Portugalija.
LUIS MATEUŠ ("A BOLA") Oprez je neophodan u svakom trenutku


1. Obojica su opasni, ali je Vlahović kompletniji, prilagođeniji tranzicionoj igri, sa loptom ili bez nje. Visoki su, prave atlete, međutim, napadač Fiorentine je dinamičniji, može da ide sam napred sa loptom u nogama, ali i da je sačuva. Portugalija će pokušati da diktira posed, a Vlahović je tu veoma koristan - sposoban da izvrši presing, ali i da se brzo priključi kontranapadu.
2. Tačno je da napadački potencijal igrača poput Bernarda Silve, Žoao Feliksa i Bruna Fernandeša nije do kraja iskorišćen. Znajući našeg selektora, pristup protiv Srbije biće oprezan, kao i u ostalim našim odlučujućim utakmicama.
3. Sa Ronaldom u timu Portugalija može da reši neke probleme u kolektivnoj igri, zahvaljujući njegovoj ubitačnoj završnici. Bez Ronalda, igramo više kao kolektiv, zato što ostali veliki igrači imaju više odgovornosti. 
4. Kristijana motivišu njegovi lični, ali i kolektivni ciljevi. Naravno, nije trebalo to da uradi, ali s obzirom na njegove zasluge, brzo mu je oprošteno.
5. Ronaldo je veoma opasan kad ima makar malo prostora za šut, gde god se nalazio. Jak je u vazduhu, pa je potrebno vršiti presing na loptu, kako bi se sprečio veliki broj centaršuteva. Ipak, Ronaldo je Ronaldo, i gol može da dođe iz svake pozicije.
6. Tehnički ste veoma potkovan tim, odličan u kontranapadu. Kostićevi centaršutevi su velika opasnost, kao i njegovi brzi ulasci sa leve strane. Lično sam veliki fan Sergeja Milinkovića-Savića, sjajan olraund igrač, sa 150 utakmica u Seriji A. Tadić je veoma inteligentan i zreo kreativac. Ali, rezultati su u raskoraku sa talentom.

FOTO: M. Vukadinović

Fudbalska reprezentacija Srbije

PEDRO KUNjA ("MAIS FUTBOL") Zaustaviti Ronalda - nemoguća misija 


1. Mitrović je opasniji. U Portugaliji ga svi znaju i smatraju ga veoma moćnim napadačem. Sada ga trenira portugalski trener Marko Silva, koji mu je sigurno dao malo portugalskog šmeka, u smislu dobre tehnike i kontrole lopte.
2. Santoš preferira taktički pristup fudbalu. Kada imate fudbalere poput Fernandeša, Silve, Žote, Ronalda i Žoao Feliksa, možete da igrate i na drugi način, lepršavije. Naš selektor voli da organizuje iz zadnje linije, a rezultati govore da je on u pravu. Protiv Srbije možete da očekujete sličnu igru.
3. Portugalija je bolja kada su najbolji igrači na terenu. Iako ima 36 godina, Kristijano je i dalje među najboljima na svetu, pa nema sumnje da smo sa njim bolji nego bez njega.
4. Kristijano je emotivan i zna da pravi greške, na terenu i van njega. To je bila jedna od njegovih grešaka i veoma je kritikovan zbog nje. Zreo je čovek i zna šta predstavlja kapitenska traka. To više neće ponoviti.
5. Nemoguće je svih 90 minuta zaustaviti Ronalda. Međutim, možete kontrolisati njegove kretnje. Kad se nađe van šesnaesterca, nije toliko opasan, zato što je poslednjih godina prilično izgubio na brzini. U šesnaestercu, on je i dalje najbolji na svetu. Savet: jedan čuvar van šesnasterca, dva ili čak tri u šesnaestercu, i to da mu dahću za vratom.
6. Naravno. Srbija je jedna od najtalentovanijih reprezentacija u Evropi, sa brojnim igračima koji igraju u ligama "petice". Po kvalitetu biste morali da igrate svako EP i SP.

ŽOAO SOAREŠ RIBEIRO ("REKORD") "Orlovi" u rangu najjačih reprezentacija na planeti


1. Vlahović je veća opasnost po našu odbranu. Mlad je i inteligentan, sa sjajnim kretnjama u napadu. To može da stvori probleme portugalskoj odbrani, zato što Pepe ima 38 godina, a Ruben Dijaš nije brz. Mitrović je jači, ali nam više odgovara.
2. Santoš nije ofanzivno orijentisan, ali iza njega su rezultati. Osvojio je EP i Ligu nacija, nijednom nije propustio da se kvalifikuje. Obe utakmice će igrati tako da pobedi, u svojoj prepoznatljivoj 4-3-3 formaciji, ali neće srljati.
3. Ronaldo bi unapredio svaku svetsku reprezentaciju, može da postigne pogodak u svakom momentu i uzor je za sve igrače. Tu je i psihološki faktor, svi timovi ga se plaše, zato je velika prednost za Portugaliju.
4. Bilo je negativnih reakcija pojedinih medija, ali svi znaju ko je Ronaldo. On i dalje ima iste reakcije kada ne pobedi, i to je ono što ga čini posebnim fudbalerom. Biće motivisan, to je sigurno, jer tako ulazi u svaki meč.
5. Kao igrač se promenio, nije više brz kao nekad, ali je postao ubitačniji i inteligentniji u završnici. Najbolji način da ga zaustavite je da dobijete bitku u veznom redu i ne dopustite da lopte stižu do njega.
6. Zaista ne razumem zašto Srbija ne igra na svakom EP i SP. Pojedinačni kvalitet vam je na veoma visokom nivou, vaši igrači imaju veštinu latinoameričkih, a bolje fizičke predispozicije. Imali ste rezultate i u mlađim kategorijama. Moguće je da imate neke probleme u nacionalnom fudbalskom savezu.

ZEMLjA SA TRI F

PORTUGALIJA je zemlja za koju kažu da je određena sa tri F: muzika fado, Fatima (mesto hodočašća na kome se 1917. ukazala Bogorodica) i fudbal. Reč fado znači sudbina, nešto od čega se ne može pobeći, ono što predstavlja Fatima ima sličan duh.

Pre koju godinu masovno se delila najava jedne utakmice naše reprezentacije, koja je počinjala rečima:
- A danas igraju i oni od kojih retko kad nešto očekujemo, ali koji nas i uvek razočaraju.
Za budućnost reprezentacije Srbije sudbonosna može da bude nedeljna fudbalska utakmica u Lisabonu. Možda baš to treće F da novo, lepše lice "orlova" i izbriše sva ona silna razočaranja koje su nam prethodnih decenija priređivali.


BONUS VIDEO Novak Đoković peva "Pukni zoro" - snimak o kome priča Srbija

 

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a predstojeće Olimpijske igre - Pariz 2024, posebno su zanimiljive ovih dana, zbog "ruske situacije".

24. 04. 2024. u 13:44

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024