SVET JE OVO ČEKAO: FIFA menja fudbal za sva vremena, evo i kako (VIDEO)

Novosti online

19. 10. 2021. u 16:59

FUDBAL bi uskoro mogao da doživi istorijsku promenu, a ona je danas i obrazložena.

СВЕТ ЈЕ ОВО ЧЕКАО: ФИФА мења фудбал за сва времена, ево и како (ВИДЕО)

FOTO: M. Vukadinović

Podsetimo, FIFA želi da se Svetsko prvenstvo igra svake druge godine, umesto svake četvrte kao dosad, pa je tim povodom Arsen Venger, šef Odeljenja za razvoj pri svetskoj kući fudbala, za ovaj utorak i, dva dana kasnije, u četvrtak, zakazao veliki video-sastanak sa svim selektorima.

Među njima se nalazi i Dragan Stojković Piksi, strateg "orlova" koji je upravo s legendarnim francuskim stručnjakom sarađivao u Nagoji, a njemu i svetskoj javnosti Venger je pojasnio otkud ova ideja.

Uz detaljnije obrazloženje za 211 selektora, čuveni Francuz je ovako, putem društvenih mreža, u dvominutnom pojašnjenju naslovljenom rečima "Budućnost fudbala", objasnio zašto se zalaže za revolucionarnu promenu:

Foto AP

Arsen Venger

- Kao šef FIFA Odeljenja za globalni razvoj fudbala, razmišljao sam kako da unapredim fudbal sutrašnjice, započeo je Venger svoje obrazloženje, a nastavio ga ovako:

- Međunarodni kalendar mečeva upravlja balansom između klupskih i reprezentativnih utakmica, i to tako što određuje datume u kojima igrači nastupaju za nacionalne selekcije. Trenutno taj "balans" iznosi 80% naspram 20% u korist klubova. I, mi želimo da to tako i ostane. Ali, trenutno format više ne funkcioniše, zastareo je.  Sa željom da to poboljšamo, napravio sam predlog popravljanja takmičarskog kalendara.

Manje stani-kreni trenutaka

- Recimo, u ovom trenutku imamo mnogo "stani-kreni" momenata u sezoni. Odnosno, mnogo puta se, zbog reprezentativnih obaveza, prekidaju takmičenja za klubove, zbog čega ispaštaju i lige, i igrači i navijači. Ali, ako bismo pregrupisali kvalifikacije, mogli bismo da smanjimo broj utakmica i dana za odsustvo od klupskih obaveza. I, u tom smislu, postoje dve mogućnosti.

 
Reprezentativni prozori

Prva je da imamo jedan veliki "reprezentativni prozor" u oktobru, a druga da postoje dva takva "prozora", u oktobru i martu. Ovo bi mnogo uprostilo takmičarski kalendar, modernizovalo ga.

Manje putovanja - svežiji fudbaleri

- Takvo pregrupisanje reprezentativnih mečeva drastično bi smanjilo putovanja reprezentativaca, naročito onih koji putuju sa jednog kontinenta na drugi. Smanjenjem i pomenutom reorganizacijom kvalifikacija, stvorili bismo prostor za jedan smisleni, završni događaj u junu.

Uzbudljivo leto

- Svetsko prvenstvo ili kontinentalni šampionat na dve godine mogli bi da se organizuju na kraju svake sezone, a da se pritom ne uvećava postojeći broj mečeva.

Garantovani predah

- A da bismo garantovali da će igrači imati dovoljno odmora posle velikog turnira, ubacili bismo tri obavezne nedelje odmora po završetku tog takmičenja. Eto, to su moji predlozi za budućnost fudbala, Želimo da čujemo i druga mišljenja i ideje, kako bismo još bolje doradili takmičarski kalendar, zaključio je Arsen Venger

Venger je prijatelj, ali ideja mu je bezveze!

UEFA se, baš kao i Međunarodni olimpijski komitet, protive ovoj drastičnoj promeni koja bi trebalo da bude stavljena na glasanje ovog decembra, a interesantan je stav i selektora Srbije.

Dragan Stojković se pre dve sedmice, na okupljanju "orlova" za kvalifikacione mečeve sa Luksemburgom i Azerbejdžanom za Mundijal u Kataru, ovako osvrnuo na preliminarni, tada još ne baš i detaljno objašnjeni predlog da se Svetsko prvenstvo igra na svake dve godine:

Foto: Tanjug

Dragan Stojković Piksi

- Mislim da je to bezveze! Treba neko da me ubedi u suprotno. Arsen Venger je taj koji to forsira, taj globalni fudbal. Iako smo dobri prijatelji, ali ... ma, kakve dve godine, šta ćemo sa Evropskim prvenstvom, koje je možda i jače takmičenje od svetskog? Uz svo poštovanje, fudbal nije ni odbojka, ni košarka, da se stalno igraju neki svetski kupovi... Fudbal je nešto drugo, globalna pojava širokih masa... Ne znam, ako me neko ubedi (u suprotno), ali - mora se voditi računa i o igračima, i o njihovim fizičkim stanjima itd. Jer, igrači nisu roboti, ne treba ih takve ni praviti, oni su ljudi od krvi i mesa... Program je ionako prenatrpan. Svetsko prvenstvo na svake dve godine - izgubiće draž. Mundijal treba da ostane na svake četiri godine, jer se željno iščekuje, a ovako bi izgubio na interesovanju, imidžu... Mislim da je na dve godine stvarno bezveze. UEFA je protiv toga, a mi treba da štitimo naše. A naše je Evropsko prvenstvo - istakao je Piksi.

Promene koje već nerviraju selektore

Podsetimo, neke promene koje je FIFA uvela već dovode do priličnog su selektori će imati samo sedam dana da pripreme reprezentacije za Mundijal.

Kako je prošle sedmice otkrio ugledni francuski sportski list "Ekip", nacionalne selekcije će, što je dosad bilo nečuvano, zaista imati samo jednu nedelju da se spreme za šampionat sveta koji će 2022. godine biti održan u Kataru.


Imajući u vidu da je zbog velikih vrućina Mundijal sa standardnog, letnjeg termina, pomeren na jesenje-zimski, prvi meč bi trebalo da se odigra 21. novembra.


A "Ekip" otkriva da će, prema dokumentima FIFA do kojih je došao, klubovi biti dužni da tek 14. novembra puste fudbalere da se pridruže reprezentacijama.


BONUS VIDEO Novak Đoković peva "Pukni zoro" - snimak o kome priča Srbija
 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)