AFERA OBELEŽILA ŽIVOT: Filmski svet ostao bez Natali Delon, akterke velikog skandala krajem šezdesetih

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

22. 01. 2021. u 00:17

PRVA žena Alena Delona, Natali, preminula je u Parizu u 79. godini, od posledica raka, saopštio je njihov sin, takođe glumac, Antoni Delon, koji je preko "Instagrama" poručio da njegova majka nije dugo bolovala.

АФЕРА ОБЕЛЕЖИЛА ЖИВОТ: Филмски свет остао без Натали Делон, актерке великог скандала крајем шездесетих

Natali i Alen Delon

Natali je ostala upamćena po ulozi u filmu "Samuraj" Žan-Pjera Melvila iz 1967. kada je glumila sa svojim tadašnjim mužem, a iza sebe je ostavila još tridesetak diskretnijih uloga do osamdestih kada se opredelila za režiju.

Van filmskog platna, javnost je pamti i kao deo afere dostojne velike produkcije, koja je krajem šezdesetih uzdrmala čitavu Francusku, a u čijem sedištu su bili par Delon, njihov telohranitelj Srbin Stevica Marković i supruga Žorža Pompidua, koji će ubrzo posle toga postati francuski predsednik.

Natali Delon je rođena kao Fransin Kanovas 1941. godine u Maroku, a u Pariz dolazi 1962, pošto je prethodno napustila svog prvog muža Gija Bartelemija, s kojim je imala kćerku. U jednom noćnom klubu u Gradu svetlosti upoznaje Alena Delona, u društvu dvojice njegovih telohranitelja i prijatelja, Stevana Markovića i Miloša Miška Miloševića, koje je Delon prethodno upoznao na snimanju filma "Marko Polo" u Beogradu.

Slavni francuski glumac nije mogao da odoli čarima lepotice zelenih očiju, pa su se venčali 1964. godine, zbog čega je raskinuo veridbu s Romi Šnajder! Iste godine im se rodio sin Antoni, a u braku su ostali do 1969.

Priča se da je Stevica Marković, žestoki momak s beogradskog i pariskog asfalta, organizovao orgije na kojima je navodno bila prisutna čak i supruga Žorža Pompidua, Klod. Čak su, kažu, postojale i kompromitujuće fotografije s kasnijom francuskom prvom damom. Bilo je i svedoka ovih okupljanja.

Markovićevo beživotno telo pronađeno je na jednom otpadu u Elankuru u oblasti Ivlin nedaleko od Pariza, 1. oktobra 1968. godine, nekoliko meseci pošto je Pompidu dao ostavku na mesto premijera i takođe nekoliko meseci pre nego što će postati predsednik Francuske. Pompidu je stao u odbranu svoje supruge i tvrdio da su time hteli da mu nameste skandal i političku aferu.

Za Stevana Markovića se govorilo i da je bio ljubavnik Natali Delon. Povodom njegove smrti, saslušani su između ostalih Alen Delon i njegov prijatelj, Korzikanac Fransoa Markantoni. Marković je prethodno poslao pismo svom bratu u kome piše da će, ako bude ubijen, za to biti odgovorni "Alen Delon i njegov kum Fransoa Markantoni."

Ništa nije dokazano. Jedino je Markantoni bio optužen, proveo je 11 meseci u zatvoru, posle je bio pod sudskim nadzorom, a 1976. je oslobođen odgovornosti zbog nedostatka dokaza.

Priča se da je Marković glavom platio pokušaje da visoke ličnosti uceni time što im je dovodio seksualne partnere oba pola.

Dve godine ranije, mrtav je pronađen i Delonov dubler Miško Milošević, u Los Anđelesu, gde se u međuvremenu preselio, pored ubijene prve supruge glumca Mikija Runija, Barbare.

BRAKOVI I RAZVODI

POSLE razvoda od Natali, Alen Delon (inače trenutno i sam teško narušenog zdravlja), živeo je sa Mirej Dark, a onda sa An Pario. Godine 1987. upoznaje holandsku manekenku Rozali van Bremen, s kojom ima dvoje dece, kćerku Anušku i sina Alena Fabijena, rođene 1990. i 1994. Sa Rozali se razišao posle 14 godina zajedničkog života, 2001.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili