VASIL I MATIJA SPREMAJU KONCERT KOJI SE PAMTI: Poznati regionalni muzičari zvezde pančevačkog džez festivala

V.N.

02. 11. 2020. u 05:00

PANČEVAČKI džez festival, koji se ove godine održava 23. put, biće realizovan od 5. do 7. novembra u dvorani Kulturnog centra Pančeva.

ВАСИЛ И МАТИЈА СПРЕМАЈУ КОНЦЕРТ КОЈИ СЕ ПАМТИ: Познати регионални музичари звезде панчевачког џез фестивала

Foto N. Skenderija

Nastupiće šest sastava iz Srbije, Hrvatske, Austrije, Italije i Izraela, a ulaz na sve programe je besplatan.

Udarne, druge festivalske večeri, 6. novembra od 19 časova, nastupiće duo izuzetnih džez pijanista - Vasil Hadžimanov i Matija Dedić. Njih dvojica su već su delili scenu na "Liburnija džez festivalu" u Hrvatskoj pre četiri godine, ali i kao kvartet na koncertima sa Gabi Novak i Biserom Veletanlić, kada su rasprodali nekoliko nastupa u beogradskoj "Kombank dvorani" i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Sjajni muzičari su prošle godine nastupili kao duo na mestu njihovog prvog susreta, u Opatiji.

- Fokusiraćemo se na naš autorski rad, jer Matija i ja imamo dovoljno materijala za jedan takav nastup - najavljuje Vasil Hadžimanov. - Sviraćemo numere iz našeg čitavog opusa, otkad se bavimo muzikom. Ovo je jedan od koncerata kakve domaća publika nije često u prilici da vidi.

U nastavku večeri će svirati internacionalni sastav austrijskog saksofoniste Volfganga Pušniga Fulsome X. Ovaj muzičar je kao mladić bio jedan od suosnivača čuvenog "Vijena džez orkestra", jednog od najkreativnijih sastava u istoriji evropskog džeza. Projekat Fulsome X posvećen je filadelfijskom gitaristi Riku Janakoneu i zasniva se na izvođenju njegovih neobjavljenih kompozicija.

Festival će u četvrtak 5. novembra (19.00) otvoriti pevačica i kompozitorka Irina Karamarković, koja će predstaviti program posvećen kontrabasisti i kompozitoru Čarlsu Mingasu, jednom od najznačajnijih muzičara u istoriji džeza. Zasviraće, zatim, italijanski "Danijele di Bonaventura bend junion". Na zatvaranju, 7. novembra, nastupiće Izraelac Gaj Mintus i naš bend "Ejot".

Pančevački džez festival održava se u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Italijanskog instituta za kulturu, Austrijskog kulturnog foruma, Ambasade Izraela u Beogradu i "Dunav osiguranja".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna