"AZBUKA NAŠEG ŽIVOTA": Kako sačuvati brak i ljubav u današnjem svetu (FOTO)

J. BANjANIN

05. 09. 2020. u 19:30

NAJMLAĐE čedo domaće produkcije, savremena dramska serija "Azbuka našeg života", nastala po motivima romana Mirjane Bobić Mojsilović, "Muška azbuka" i "Azbuka mog života", snima se od nedelje u Beogradu.

АЗБУКА НАШЕГ ЖИВОТА: Како сачувати брак и љубав у данашњем свету (ФОТО)

Foto: V. Danilov

Serija od 10 epizoda, u režiji Jelene Bajić Jočić, koja sa Milicom Jevtić i Borisom Grgurovićem potpisuje scenario, realizuje se u produkciji "Kontrast studiosa" i "Telekoma Srbija". U planu je da snimanje traje dva meseca u prestoničkim elitnim kvartovima, kao i na atraktivnim lokacijama Srbije i jadranskog primorja, a emitovanje se očekuje sledeće jeseni na kanalu Superstar TV.

Muško-ženski odnosi prikazani su kroz intrigantnu i zabavnu, ali na momente tešku i tragikomičnu priču Popovića iz muškog i ženskog ugla. Vesna i Uroš uplovili su u bračne vode nošeni studentskom ljubavlju i mladalačkom zanesenošću, željni uspeha u trivijalnom društvu u kojem je sve dozvoljeno da bi se došlo do statusa, karijere i novca. Četvrt veka kasnije, nakon što su stekli sva materijalna dobra i dok im se deca školuju i provode u inostranstvu, ova naizgled idealna porodica počinje da se raspada.

- Sadašnjost nam je utoliko teža ako imamo lepe uspomene i utoliko tragičnija ako smo uz sve lepo što smo imali stigli dovde. Dok sam pisala ove knjige, imala sam ideju da spasavam što se spasti može, a to je ono malo duše i zrno ljudskosti koje postoji u svima nama - kaže, za "TV novosti", Mirjana Bobić Mojsilović i dodaje da svako može da se pronađe u ovoj priči o našim životima. - Reč je o porodici i njenom raspadu, epidemiji razvoda, usamljenosti i ludilu savremene civilizacije koja nas odvaja jedne od drugih. Jelena je, kao autor serije, od dva romana, tačnije dva glasa u kojima ima mnogo flešbekova, ali i azbučnih slova koja su mi bila kamen temeljac za pisanje, napravila tekst serije kojim sam toliko bila oduševljena da sam, čitajući devetu epizodu, iako sam sve to smislila i znala šta će da bude, plakala kao malo dete.

Rediteljka Jelena Bajić Jočić ističe da autorku romana nije poznavala pre saradnje, a da je ideju za ekranizaciju njenih dela dobila na moru kada je u jednom danu pročitala "Mušku azbuku".

Foto: V.Danilov

Jelena Bajić Jočić, Radoš Bajić, Mirjana Bobić Mojsilović i Igor Lazić Nigor

- Mirjanini junaci su dobri ljudi, ali podstaknuti i izazvani iskušenjima donose pogrešne odluke. Kada dođemo do zrelog doba i osvrnemo se za sobom, shvatimo da su nas oblikovale upravo putevi koje smo samostalno birali. Uroš i Vesna kreću iz ljubavi, ali ih otima surovi svet i oni gube sebe, povezanost i najznačajnije životne vrednosti, pa i ljubav. Želimo da ljudi, kada pogledaju seriju, pomisle da to sebi ne smeju da dozvole ili makar da ih priča podstakne da se, suočeni sa sopstvenim životnim iskušenjima, malo otrezne i sačuvaju ljudskost koju svi imamo.

Mirjana Bobić Mojsilović: Dok sam pisala ove knjige, imala sam ideju da spasavam što se spasti može

U glavnim ulogama, Vesne i Uroša Popovića, prvi put kao par, naći će se Aleksandra Janković i Jadran Malkovič, koji nam otkriva da su već prvog dana snimanja imali intimnu scenu na motoru.

- Snimali smo vožnju gradom na vespi - objašnjava Jankovićeva, a Malkovič dodaje da je to bila vrlo romantična vožnja. - Ta scena još govori o lepoti njihovog odnosa, ali to je samo trenutak i sve ostalo ide u sasvim drugačijem pravcu - nastavlja Jankovićeva. - Razlika u muškom i ženskom principu u srednjim godinama, koje opisujemo, jeste da su žene više porodični nastrojene nego muškarci, ili bar tako deluje. Zapravo su i muškarci i žene puni pitanja o samima sebi. Muškarci se bore s godinama, birajući mlađe žene, dobra kola i više novca, dok se žene pitaju u šta su uložile dvadeset ili više godina braka, da bi posle takve posvećenosti bile ostavljene. To je samo prvi nivo, a romani i scenario zadiru mnogo dublje.

Foto: V. Danilov

Aleksandra Janković i Jadran Malkovič

Jadran Malkovič, glumac srpskog porekla, koji je ostvario zavidnu međunarodnu karijeru u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, kaže da je prošle nedelje završio snimanje drugog domaćeg projekta i da se raduje što napokon igra u Srbiji. Njegov junak Uroš je antiheroj, dobra duša omamljena egoizmom, uspehom i materijalnim.

Uroševa i Vesnina priča počinje od studentske ljubavi, ali surovi svet karijere i novca učini da izgube sebe, povezanost, kao i najznačajnije životne vrednosti

- Nesigurnosti, strahovi i sumnje u sebe postoje i sa muške strane, samo muškarci ne pokazuju emocije i ne pričaju o njima, i nikad ne priznaju da su nesigurni, a upravo tu njihovu stranu imamo priliku da vidimo - priča Malkovič i dodaje da razvod, koji je okosnica serije, ne mora značiti potpuni kraj porodice i dobrih odnosa.

Snažnu i emotivnu priču porodice Popović, koju čine i ćerka Marta (Miona Marković) i sin Luka (Đorđe Mišina), oživeće i Nebojša Milovanović, Isidora Simijonović, Anđelka Prpić, Anastasia Mandić, Nedeljko Bajić, Nela Mihailović, Miloš Đorđević, Jovana Stipić, Milan Čučilović, Milena Pavlović, Danina Jeftić i Iva Štrljić, a kao specijalni gosti pojaviće se Aljoša Vučković, Radoš Bajić, Igor Lazić Nigor i autorka romana Mirjana Bobić Mojsilović, koja će imati zanimljivu rolu psihoterapeutkinje kod koje dolazi glavna junakinja Vesna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)