U KUĆI U KOJOJ SU OŽIVLJENI "KORENI" SNIMA SE SERIJA "VREME ZLA": Čovekova tragika i nada u bolje sutra

Z. GLIGORIJEVIĆ

28. 08. 2020. u 10:30

PONOVO ekranizujemo Ćosića, jer ni on sam u "Korenima" nije ispričao čitavu priču o Katićima.

У КУЋИ У КОЈОЈ СУ ОЖИВЉЕНИ КОРЕНИ СНИМА СЕ СЕРИЈА ВРЕМЕ ЗЛА: Човекова трагика и нада у боље сутра

Foto: Z. Gligorijević

O onome što se dešavalo našim precima i što je prethodilo ovom dobu - kaže, za "Novosti", Goran Šušljik, izvršni producent serije "Vreme zla", zasnovanoj na trilogiji romana "Grešnik", "Otpadnik" i "Vernik" Dobrice Ćosića.

 Snimanje serije od 15 epizoda, reditelja Ivana Živkovića, nastavljeno je u kući Dragana Gligorijevića u Gornjem Račniku, kod Jagodine, u kojoj su "oživljeni" i "Koreni".

- Svaki projekat koji se uradi u ovoj kući, produžava njen život. Kako mladi najbolje uče kroz serije, zahvaljujući ovakvim kućama, moći će da vide kako se nekad živelo - veli Gligorijević, ponosan na čatrlju od blata i slame staru 136 godine, koju je nasledio od pretka Ace Kostića (1850-1931).

Šušljik, tumači i lik Petra Bajevića, koji je u tajnoj ljubavi sa Milenom Katić (Nada Šargin).

Foto:  Foto: D.Aničić

Dragan Gligorijević

-Ovo nije samo priča o društvenom, socijalnom i političkom životu ovih prostora uoči Drugog svetskog rata, već ljubavna melodrama, špijunski triler i priča o našem i drugim narodima, koji žive na ovim turbulentnim prostorima, neprestano pod udarom ideologija, politika, ali i stalno u velikoj volji za životom - ocenjuje Šušljik. - Ništa se nije promenilo, a po onome kako Ćosić vodi junake i njihove sudbine, ništa se neće ni promeniti. Ali, da ne budemo tako pesimistični. Naravno da je u njegovim delima prisutna i nada u nekog boljeg čoveka, ali je tragika tog istog čoveka velika i konstantna.

KOMUNIZAM KAO NAUČNA FANTASTIKA

RADOVAN Vujović kaže da nije bilo lako ući pod kožu lika Ivana Katića koji tumači u seriji "Vreme zla".

- Mojoj generaciji su, komunizam i period pred Drugi svetski rat, veoma strani i deluju kao naučna fantastika. Bilo mi je potrebno mnogo da bih shvatio to vreme u kome su deda, sin i unuk bili različitih političkih opredeljenja. Svi su želeli da se izvuku iz bede, a komunizam je delovao kao sredstvo za ostvarenje tih želja, pa je i logično što su bili spremni da poginu za tu ideju.

Nada Šargin je Milenu Katić doživela kao hrabru, jaku i požrtvovanu ženu, ali još otkriva neke osobine tog lika.

- Ponekad pomislim da su u to vreme ljudi bili strastveniji i da su više voleli, pa pomislim da je sve isto, samo su kostimi različiti, a onda, opet, shvatim da je tada bilo normalno da žene trpe, jer su muškarci ratovali za velike ideje. Pokušavam da razumem njenu žrtvu, tugu i strast, i opet mi se čini da su one bile jače od nas, da bih se ja slomila mnogo brže - iskrena je Šarginova.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)