JOŠ SAMO OVAJ PUT: "Nišvil" pregovara o odlasku iz Srbije zbog nedovoljne finansijske podrške

J. ĆOSIN

29. 07. 2022. u 11:15

IAKO je proglašen za muzičku manifestaciju od nacionalnog značaja, a "Gardijan" ga je uvrstio u top 10 evropskih festivala, "Nišvil" će ove godine u Srbiji biti održan možda poslednji put, jer zbog nedovoljne finansijske podrške produkcija vodi ozbiljne pregovore u četiri zemlje da se od naredne godine preseli u neku od njih.

ЈОШ САМО ОВАЈ ПУТ: Нишвил преговара о одласку из Србије због недовољне финансијске подршке

Foto: J. Ćosin

U Nišu će ove godine, na festivalu čiji je slogan "Još ovaj put", nastupiti 850 muzičara na 15 scena. "Ert, vind end fajer ekspirijens" koji predvodi američki gitarista Al Mekej, Nataša Atlas koja će doneti arapske zvuke, Džulijan Marli, sin legende regea Boba Marlija, Kurt Rozenvinkel, Manjifiko, kao i nekoliko big bendova, neki su od izvođača koje izdvaja direktor festivala Ivan Blagojević. Od 3. do 14. avgusta biće održan i Nišvil džez teatar, a organizatori kažu da će ga obeležiti njujorška trupa "La mama", a biće i programa za decu.

Foto: J. Ćosin

 

Kako je ranije najavljeno, festival će trajati od 5. do 14. avgusta, a glavni program počinje 11. avgusta. Međutim, ono što privlači najveću pažnju i bojazan jeste slogan ovogodišnjeg festivala koji je nastao, kako ističe Blagojević, zbog neizvesnosti da li će naredne godine biti održan u Nišu zbog nedostatka novca.

- U ovakvim uslovima, nije ovo top 10 Evropske unije, nažalost - istakao je Blagojević.

Foto: J. Ćosin

 

- Nadamo se da "Gardijan" neće raditi ove godine novu klasifikaciju i da ispadnemo sa liste, ali, mislim da ove godine realno ne zaslužujemo mesto u top 10 evropskih festivala. Malo je ljudi koji će se potresti ako "Nišvil" ode iz Srbije, možda samo istinski ljubitelji džeza. Kultura je ustuknula, korona ju je dotukla ove tri godine. Svedoci smo da se pomaže sportistima, hotelijerima, a mi smo ostavljeni da budemo na komercijalnoj osnovi, ako možemo da se finansiramo od ulaznica, što nije moguće, džez to nije.

On je dodao da mora razmišljati o budućnosti festivala i sačuvati brend makar i izvan granica. Ministarstvo kulture pomoglo je "Nišvil" sa 38.000 evra, Ministarstvo turizma sa oko 17.000, a Grad Niš je za trećinu smanjio donaciju festivalu. Naveo je i da ovog leta obaveznog testiranja i potvrda o vakcinaciji, za razliku od prošle godine, neće biti, osim ako se do početka festivala nešto ne promeni.

BETI, MANjIFIKO, DžULIJAN MARLI...

NA glavnoj bini prve večeri nastupajuAl Mekijev "Ert, vind and fajer", Kurt Rozenvinkel,Beti Đorđević i prijatelji, Koh mister Saksmen i "Malbek orkestra". Druge večeri predstaviće se Kvarter Kirka Lajtseja i Pjera Odoričija, Manjifiko, "Jangsu Čoi tajni orkestra", "Džijas stajl - Kurina trio",Kvartet Matana Klajna Vladimir Kostadinović. Na scenu će se 13. avgusta popeti Nataša Atlas, "Nikola Kolodzejčik bend", Kvarteti Milana Petrovića i Igora Vilkoksa, kao i Sašo Popovski. Poslednje večeri koncerte će održati Džulijan Marli, "Jelou džekets", "Aj tink ju are osom" Korn Majz i "Anlišed kooperejšen", a festival zatvara Nenad Cvetičanin sa bendom "Numizmatika".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna