JEZIVI DETALJI IZ ŽIVOTA MIRE FURLAN: Silovala me je javna ličnost, rukom mi je pokrio usta da ne vrištim

Novosti online

10. 01. 2022. u 18:51

GLUMICA Mira Furlan koja je u Holivudu napravila zapaženu karijeru preminula je 20. januara 2021. u 66. godini, od komplikacija prouzrokovanih virusom Zapadnog Nila.

JЕЗИВИ ДЕТАЉИ ИЗ ЖИВОТА МИРЕ ФУРЛАН: Силовала ме је јавна личност, руком ми је покрио уста да не вриштим

Foto: N. Fifić

Skoro godinu dana kasnije njen suprug reditelj Goran Gajić odlučio je da objavi knjigu koju je glumica pisala pre smrti. U knjizi "Voli me više od svega na svijetu", Mira opisuje svoj život prepun uzbuđenja, veličanstvenih uspeha, padova, ljubavi i izdaja... Ona je otkrila da je preživela ne samo pokušaje silovanja, već je bila i silovana, a da je silovatelj javna ličnost čiji identitet nije otkrila.

- Jedne zimske noći tuširam se u Citeovoj zajedničkoj kupaonici. Puštam da voda pada po meni nakon dana hodanja po ulicama i kontempliranja o mojem samotnom, životu bez luke. Oči su mi zatvorene. Uživam u toploj vodi na koži. Iznenada me neko hvata za ramena. Otvaram oči, do mene u tušu je veliki, go muškarac. Vrištim i guram ga napolje. Pokušava da me savlada, ali ga moji krici oteraju i on me pušta. Bežim iz tuša. Trčim na ulicu pokušavajući da prekrijem golo, mokro telo malim peškirom koji sam uspela u zadnji čas da zgrabim pod tušem. Čujem kako viče za mnom...

Već sam se susrela s (mogućim) seksualnim nasiljem i pre. Kad sam imala šesnaest, išla sam jednom zagrebačkom ulicom, kada su me, usred dana, dve velike ruke iznenada zgrabile i povukle u mračnu zgradu. Nevidljiva osoba čvrsto me je držala u mračnom prolazu. Dva tipa razgovarala su o tome šta će da urade, pominjući prazan stan na spratu. Snaga stiska bila je za mene potpuno novo iskustvo. Tada sam se isključila i izdigla se iznad scene, promatrajući je ravnodušno. Tipovi su postajali nervozni. Nisu mogli da shvate zašto se ne borim i ne vrištim.

- Pogledaj je - rekao je jedan.

- Čudna je. Previše je čudna - rekao je drugi. - Pustimo je uopšte nije zabavna.

I tako su me oslobodili. Varijacija te scene dogodila se dve godine kasnije kad sam se s prijateljicom Katijom vraćala kući posle noćne probe na Akademiji. Dva tipa pojavila su se nenadano i počela da nas maltretiraju. Katja je vrisnula i udarila jednog, psujući ih. No ja sam, zbilja čudno, prišla jednom od njih, ljubazno se nasmešila i pristojno ga zamolila da prestane. Katija se kune da je moj izbor riječi bio ovakav (ja se toga ne sećam): „Molim vas, pustite nas na miru. Obećavamo da ćemo biti dobre đevojke.“ I opet je reakcija bila čisti šok jer sam bila „čudna“. Zlostavljači su izgubili interes, a mi smo ih se rešile.

To što sam bila 'čudna', nije mi pomoglo puno godina posle, dok sam ćaskala i pila u nečijem stanu nakon pozorišne predstave. Iznenada sam završila sama s čovekom kojeg sam jedva poznavala, čovekom iz drugoga grada, vrlo poznatom javnom ličnošću. Gde su svi ostali? Gde su nestali? Zgrabio me je snagom koja je bila zastrašujuća. Pričepio me je kolenom dok mi je obe ruke držao nad glavom. Osećala sam se potpuno bespomoćno. Rukom mi je pokrio usta da ne vrištim. Sve je bio gotovo za nekoliko sekundi. Možda je upravo njegova brzina bila to što me spasilo od prestravljenosti zbog napada. Moj um nije to mogao da sledi. Sve je bilo gotovo pre nego što sam uopštee mogla da shvatim što se desilo. Bila sam zapanjena i bez teksta. On je nestao sledeće sekunde. Ja sam posle trčala zagrebačkim ulicama do kuće, više šokirana drskošću nego duboko pogođena nasiljem. Na čas sam pomislila da odem u policiju, ali sam odlučila da neću. Znala sam da bi policajci jedan drugom značajno namigivali misleći: „Drolja. Dobila je što je zaslužila" – napisala je Mira.

BONUS VIDEO - MIRA FURLAN OTIŠLA U LEGENDU: Volela je Srbina, oterana iz Zagreba i evo šta je za nju bio dom

(Javniservis.net)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGANA VIŠE NIJE SAMA U DVORCU: Odlučio je da se vrati - sve objavio javno (FOTO)