"KALAŠNJIKOV" KRIV ZA MASAKRE?! Prištinski portali osudili Gorana Bregovića zbog nastupa u Korči

V.N.

05. 08. 2021. u 09:36

VEST da će jedna od najvećih muzičkih zvezda bivše SFRJ, Goran Bregović (71), nastupiti sa svojim "Orkestrom za svadbe i sahrane" 22. avgusta, na "Bir festu" u Korči (Albanija), izazvala je lavinu negativnih komentara na internetu.

КАЛАШЊИКОВ  КРИВ ЗА МАСАКРЕ?! Приштински портали осудили Горана Бреговића због наступа у Корчи

Foto ATA Images

Njegov nastup na zatvaranju petodnevnog festivala piva, najvećem letnjem događaju u Albaniji koji svake godine okupi oko sto hiljada posetilaca ne samo iz te zemlje, već i cele Evrope, nedopustiv je, smatra nekoliko prištinskih portala, nazivajući Bregovića "čovekom čija je muzika inspirisala masakre na Kosovu i Metohiji".

Nakon što su se organizatori festivala piva u Korči, koji će biti održan od 18. do 22. avgusta, saopštili da će Goran Bregović biti specijalni gost, a njegov nastup vrhunac te fešte, pojedini portali sa KiM su preneli vest koju je, navodno, prvi objavio albanski portal Abcnews.al sa naslovom "Srpski muzičar, nekada inspiracija za masakre na Kosovu, pozvan na festival piva u Korči". Portali sa KiM, koji izveštavaju na albanskom jeziku, podsetili su da je Bregović 2006. održao koncert u Tirani doživevši ovacije, kada mu je tadašnji gradonačelnik Edi Rama predao ključeve grada i proglasio ga počasnim građaninom Tirane, ali su istakli da je "Bregović, a posebno njegova pesma 'Kalašnjikov', inspiracija iza srpskih mitova i inspirator masakra na Kosovu".

Bregović je rođen u Sarajevu, od oca Hrvata Franje i majke Srpkinje Borke. Živi na relaciji Beograd - Pariz, a svetsku slavu stekao je kao kompozitor filmske muzike i koncertima sa "Orkestrom za svadbe i sahrane". On je još u februaru 1983. na šestom albumu "dugmića", pod nazivom "Uspavanka za Radmilu M." objavio pesmu "Kosovska", koju je Željko Bebek otpevao na albanskom jeziku, a urađenu pod jakim političkim uticajem tog vremena, kada su problemi između Srba i Albanaca u toj južnoj srpskoj pokrajini postajali sve aktuelniji. Bila je to prva numera na albanskom jeziku nekog popularnog jugoslovenskog benda.

EDI RAMA KRIŠOM SLUŠAO BREGU

OSIM Tirane, popularni Brega je počasni građanin i Buenos Ajresa, Atine i Praga, počasni doktor univerziteta u Šefildu i nosilac francuskog Ordena viteza umetnosti. Kada mu je Edi Rama predavao ključeve albanske prestonice 2006, na svečanosti u gradskoj skupštini, ispričao je nekadašnjem vođi rok grupe "Bijelo dugme" kako se upoznao sa njegovom muzikom i da je krišom, u dubokoj ilegali, slušao njegove pesme, za vreme komunističkog režima Envera Hodže u Albaniji, kada je rok muzika bila zabranjena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!