SILOVALI SU 60 ŽENA, MUČILI SRBE NA 132 NAČINA: Od progona srpskog naroda u Posavini prošlo je 29 godina, ubijena su 42 logoraša (FOTO)

Vid BLAGOJEVIĆ

08. 05. 2021. u 19:48

NA današnji dan pre 29 godina zarobljena su 1.294 srpska civila, 864 muškarca, 326 žena i 140 dece iz sela Novi Grad, Gornja i Donja Dubica, Gornji Svilaj, Lipik i Trnjak.

СИЛОВАЛИ СУ 60 ЖЕНА, МУЧИЛИ СРБЕ НА 132 НАЧИНА: Од прoгoнa српскoг нaрoдa у Пoсaвини прошло је 29 година, убијена су 42 логораша (ФОТО)

Foto: Vid Blagojević

Zarobile su ih na prevaru muslimansko - hrvatske snage i zatočili u tri logora u Odžaku. Tim povodom danas je služen parastos i položeno cveće na spomen obeležja u Vukosavlju i Novom gradu.

Pored ubijanja najstrašnija su bila silovanja Srpkinja sa ovog prostora. One 29 godina traže pravdu za mučenja i silovanja, ali ih niko ne čuje. Marinka Lešić je imala samo 17 godina kada je bila silovana u Odžaku.

- Ovaj dan me podseća na sve najgore, imala sam samo 17 godina kada se sve to izdešavalo. Svašta sam doživela, najgora zlostavljanja, mučenje i silovanje. Uvek sam u naručju držala sina koji je imao samo pet meseci i 22 dana. Sramota je za civilizaciju da zločinici nisu odgovarali – kroz suze kaže Lešićeva.

Pored nje je silovano još 59 žena. Jedna od njih, Jovanka Pavić, je silovana na kućnom pragu.

- Silovali su me pripadnici regularne hrvatske vojske. Nema šta nisu radili ženama. Tukli nas pištoljima u glavu, pretili klanjem. Mene su na kraju silovali kao i niz drugih žena- priseća se Jovanka.

Boro Lešić predsednik skupštine logoraša „odžaka 92“ u logorima bio je zatočen šest meseci. Od 132 načina mučenja teško mu je odbrati šta je bilo najgore. Zbog toga danas boluje o raznih bolesti.

- Sve to što nam se dešavalo ima najveći uticaj na psihu. Danas imam psihčke probleme i lečim se od toga. Ta mučenja su podsvesno ostala u nama i sada izlaze na videlo preko raznih bolesti. Trebalo je dan noć trpeti mučenje i očekivati svaki čas da te ubiju na najsuroviji način. Znam mnogo mojih sapatnika koji takođe imaju psihičke perbleme - priča Boro Lešić.

Preživeli logoraši čekaju pravdu, iako ih je iz godine u godinu sve manje među živima. Veruju da zločince mora stići ruka pravde. Ogorčeni su na sud i tužilaštvo BiH koje se vrti u začaranom krugu kad je zločin nad Srbima iz Posavine u pitanju.

- Sigurno da nismo zadovoljni. Sama činjenica da je 29 godina prošlo od našeg zatvaranja i stradanja i da imamo samo sedam presuda. Zločin nad nama Srbima je „vredan“ po tom sudu samo 70 godina robije. Imamo još 146 krivičnih prijava sa neoborivim dokazima a sud ćuti – ogorčen je biši lograš Milan Miletić, član Predsedništva Saveza logoraša RS.

Pored 60 silovanih srpkinja, u logorima za Srbe u Posavini ubijena su 42 logoraša. Proteklih 29 godina zadokumentovani su dokazi za sve zločine i zločince, međutim logoraši iz Odžaka i dalje čekaju pravdu. Sud Bih ćuti nad zločinom u Posavini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati