HANDKE ODLIKOVAN U BANJALUCI: Željka Cvijanović nobelovcu uručila Orden Republike Srpske (FOTO)

S.M.

07. 05. 2021. u 16:57

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas, u Banjoj Luci, sa Peterom Handkeom i tom prilikom uručila Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom.

ХАНДКЕ ОДЛИКОВАН У БАЊАЛУЦИ: Жељка Цвијановић нобеловцу уручила Орден Републике Српске (ФОТО)

Foto: ATA images

Predsednica RS izjavila je da je dolazak nobelovca Petera Handkea veliko zadovljstvo za Banjaluku i RS, te da Srpska ceni ozbiljno svetsko stvaralaštvo, koje dolazi iz pera i mozga čoveka koji ju je posetio.

- Handke razume kontekst u kojem se nalazi. I sam je rekao da su mnogi vetrovi duvali protiv njegovog dolaska ovdje, da su mnogi koji su slali ružne reči nastojali tim ružnim rečima da ga obeshrabre, rekla je predsednica Cvijanović.

Predsednica Republike je naglasila da je uprkos tome nobalovac odlučio da dođe u Banjaluku, što je velika stvar.

-To je velika stvar, ali i velika sramota za sve one koji su pokušali da ga obeshrabre i koji su ga nazivali raznim imenima, pokušali da ga spreče, vodili neke logističke aktivnosti da se ovo ne desi, istakla je predsednica Cvijanović.

Predsednica Srpske je poručila da je Handke u Republici Srpskoj rado viđen gost.

- Činjenica da je dobio najviše priznanje pokazuje kakav odnos imamo prema njemu, njegovom stvaralaštvu i konačno prema njegovom razumevanju, dodala je predsednica Cvijanović.

Predsednica Republike je dodala da se najviše priznanje daje ljudima sa izuzetnim zaslugama, te da tu nagradu svakako zaslužuje čovek koji je toliko postigao u svetu umetnosti, odnosno književnosti i zbog svega onoga što je dao čovečanstvu za vreme svog stvaralaštva.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024