HRVATSKO PRAVOSUĐE GLUVO NA VAPAJE SRBA: Zašto niko nije odgovarao? (VIDEO)

Novosti online

24. 04. 2021. u 22:27

PREDSEDNIK Udruženja Srba proteranih iz Zapadne Slavonije Krsto Žarković rekao je da je hrvatsko pravosuđe gluvo na vapaje Srba, građana, porodice poginulih boraca iako bi Hrvatima trebalo da bude u interesu da odgovara onaj ko je počinio zločin, da "ne ide ljaga na celi narod".

ХРВАТСКО ПРАВОСУЂЕ ГЛУВО НА ВАПАЈЕ СРБА: Зашто нико није одговарао? (ВИДЕО)

Krsto Žarković

On podseća da su preduzimali nekoliko koraka, podnosili i krivične prijave zahvaljujući vlastima u Banjaluci i Beogradu, a prijave pune materijalnih dokaza i svedočenja podnosile su i institucije i organi koji se bave tim poslom.

- Zašto niko nije odgovarao? To je još jedan od niza zločina i možda najveći zločin praktično prema Srbima iz Zapadne Slavonije, ali i prema onim Hrvatima koji žive tamo, koji su časni i pošteni ljudi - rekao je Žarković.

Žarković kaže da je danas vlast Republike Srpske učinila mnogo za Srbe iz Zapadne Slavonije i uručila im veliku pomoć, kao i grad Gradiška, ističući da imaju spomen-područje gde da se sastaju i da se sećaju žrtava.

On je rekao Srbi koji su ostali da žive u Zapadnoj Slavonije danas žive vrlo teško, kao i da mlađi naraštaj napušta taj prostor.

Žarković kaže da je danas otkriveni spomenik podignut na ideju i inicijativu Udruženja Srba proteranih iz zapadne Slavonije, ali su ga finansirale institucije Republike Srpske.

- Poruka uklesana na spomeniku je da život ide dalje, da nismo stali. Na spomeniku stoji krst koji je prelomljen. Deo nas je ostao u sećanjima i nikad neće zaboraviti svoj kraj i ta tuga je danas ovde. Pondeli smo deo krsta ovde, nastavili smo ovde normalnim životom i život se nastavlja dalje. Ne smemo stati pre svega radi nas samih, radi pokoljenja, budućnosti i radi žrtava koje su ostale na tim prostorima - rekao je Žarković.

Prvog maja 1995. godine 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga napalo je 15.000 Srba u zapadnoj Slavoniji koja je bila pod zaštitom UN.

U zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Bljesak" na zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja 1995. godine, prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, ubijena su 284 lica, od čega 107 civila, među kojima 12 dece i 44 žene.

U akciji je proterano 15.000 Srba.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović otkrili su danas u Gradišci spomen-obeležje vojnicima i civilima za 1.241 poginulih u zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Bljesak" na Zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja 1995. godine.

(ATV)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024