U ORGANIZACIJI ZAVIČAJNOG MUZEJA PRNJAVOR: Obeležavanje stogodišnjice dolaska ruskih emigranata

N. ĐURIĆ

20. 04. 2021. u 00:51

U ORGANIZACIJI Zavičajnog muzeja u Prnjavoru, u utorak 20. aprila, biće održan program posvećen stogodišnjici dolaska ruskih emigranata na prostor Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca s posebnim akcentom na Ruse koji su živeli i radili u Prnjavoru.

У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЗАВИЧАЈНОГ МУЗЕЈА ПРЊАВОР: Обележавање стогодишњице доласка руских емиграната

Foto: N.ĐURIĆ

Talas emigracije koji je nastupio nakon revolucije u Rusiji 1917. godine, ali i kao posledica građanskog rata koji je zbog toga počeo u Rusiji, doveo je na teritoriju Kraljevine SHS, pa i u Prnjavor, mnoge ličnosti koje će biti aktivne i koje će uzeti svoje učešće u javnom životu ove krajiške opštine.

U obimnom programu predviđen je i odlazak na grob Nine Kovaljeve Sergejevne i Marije Kovaljeve u gradskom groblju u Prnjavoru, služenje parastosa, prisluženje sveća i polaganje cveća, kao i obraćanje delegacije ambasade Ruske federacija u BiH i predstavnika opštine Prnjavor.

Uz prigodnu izložbu i film „Pogled kroz istoriju“ (Julija Voinova Žunić), biće upriličeno i predavanje o uzrocima emigracije i dolasku na prostore Kraljevine SHS sa posebnim akcentom na Ruse koji su živeli i radili u Prnjavoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!