OPOZICIJA ZBIJA REDOVE! Politički blok u RS koji želi promenu vlasti pravi platformu za predstojeće izbore

S. MIŠLjENOVIĆ

19. 04. 2021. u 08:12

PARTIJE okupljene u opozicionom bloku, na čelu sa SDS i PDP, ove sedmice kreću u izgradnju platforme i koncepta zajedničkog nastupa na predstojećim opštim izborima.

ОПОЗИЦИЈА ЗБИЈА РЕДОВЕ! Политички блок у РС који жели промену власти прави платформу за предстојеће изборе

Stanivuković, Trivićeva i Vukanović / Foto PDP

Opozicija će konačno obelodaniti i kandidate za dve najvažnije pozicije na predstojećim izborima, a to su funkcije predsednika RS i srpskog člana Predsedništva BiH. Zasada su najozbiljniji kandidati, članovi PDP Draško Stanivuković i Jelena Trivić. Njima uz rame je i Nebojša Vukanović, jedan od najglasnijih opozicionara u RS i nezavisni narodni poslanik.

Ipak, SDS kao najjača opoziciona stranka u RS očekuje da jedna od ove dve funkcije pripadne njima. Sve ovo će se naći pred opozicionim blokom na sastanku ove sedmice. Opozicija prva želi da otvori karte i pošalje ozbiljnu poruku da su spremni i jedinstveni za predstojeće izbore, kažu sagovornici "Novosti". Nemanja Vasić, član Predsedništva SDS, kaže da je cilj stvoriti što širi front opozicionog bloka i da se utvrdi ko će dati kojeg kandidata na predstojećim izborima.

- Priporitet je zbijanje redova, platforma i programa delovanja, ali se neće bežati od priče o kandidatima. SDS će imati jednog od kandidata od dve najbitnije funkcije. Ne može najjača opoziciona stranka biti bez kandidata na izborima. SDS uspešno sprovodi konsolidaciju na terenu i svakim danom smo sve jači. Od Banjaluke do Bijeljine SDS će imati ili većine u skupštini ili načelnike. Jedinstven nastup opozicije doneće i pobedu - istakao je Vasić.

Prvi potez koji opozicija treba da povuče kako bi sprovela volju građana na narednim izborima, jeste da postigne dogovor oko zajedničkih kandidata za predsednika RS i člana PBiH, smatra Igor Crnadak, potpredsednik PDP.

- Nakon dogovora oko kandidata sledi formiranje najšireg mogućeg narodnog bloka ili fronta, koji bi okupio sve one koji hoće istinske promene u društvu - političke partije, nevladine organizacije, pojedince iz oblasti kulture, nauke, umetnosti, sporta, biznisa - istakao je Crnadak.

Drago Vuković, politički analitičar, kaže da osnovna stvar na političkoj sceni u RS jeste da ima veoma slabu ili nikakvu opoziciju.

- Od gore vlasti je gora samo loša opozicija. Glavni indikator kvaliteta demokratskog društva u višepartijskim sistemima je kvalitetna opozicija, a mi to nemamo - ističe Vuković.

TEŠKO DO KONSENZUSA

OPOZICIJA u RS se bori godinama za vlast, a ne za promenu i nove ideje i zbog toga imaju loše rezultate, ističe Drago Vuković.

- Promene na političkoj sceni RS mogu se desiti samo ako se pojavi novi politički lideri. Stanivuković, Trivićeva i Vukanović mogu nešto da promene, a ostali iz opozicije poput Mirka Šarovića i Branislava Borenovića su politički potrošeni. Nažalost, opozicija će teško postići konsenzus oko podrške pomenutom trojcu - kaže Vuković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri