JAVOR I OTKOVIĆ OSUMNJIČENI ZA PROPAST VAKCINA U PRIJEDORU: Doze nisu bile skladištene na odgovarujići način

O.M.

16. 04. 2021. u 15:34

OKRUŽNO javno tužilaštvo u Prijedoru donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv v.d. direktora Doma zdravlja u Prijedoru Slobodana Javora i načelnice Higijensko-epidemiloške službe Milice Otković zbog propadanja 1.342 vakcine!

ЈАВОР И ОТКОВИЋ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА ПРОПАСТ ВАКЦИНА У ПРИЈЕДОРУ: Дозе нису биле складиштене на одговарујићи начин

Foto: O.M.

To je "Novostima" potvrdio glavni tužilac OJT Prijedor Mladen Mitrović.

- Donesena je naredba o sprovođenju istrage protiv tih osoba zbog sumnje da su počinili krivična dela nepostupanje po zdravstvenim propisima u vreme epidemije, te krivičnog dela nesavestan rad u službi zbog propusta na prijemu i čuvanju vakcina - rekao je Mitrović.

Kako saznaju "Novosti" preliminarni rezultati istrage ukazuju da u DZ Prijedor po pitalju čuvanja vakcina praktično ništa nije bilo urađeno po stručnom uputstvu Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

- Vakcine nisu bile skladištene na odgovarujići način. Nisu imale 24 časovni nadzor, niti je agregat bio upaljen. Radi se o manuelnom, a ne automatskom agregatu i da ga je neko redovno obilazio do ovoga nikada ne bi došlo - kaže izvor blizak istrazi.

On pojašnjava da je istražioce najviše začudilo to što DZ Prijedor vakcine nije čuvao u frižideru koji im je za te potrebe obezbedio Institut za javno zdravstvo RS.

- Vakcine su čuvane u kućanskom zamrzivaču, dok frižider Institua uopšte nije bio upotrebljen - tvrdi izvor iz istrage.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KLIMATSKE PROMENE I OTAPANJE LEDNIKA: Kako spasti skijališta od nestanka