ZBOG NEPRILAGOĐENE TEMPERATURE U ZAMRZIVAČU PROPALE VAKCINE: U Prijedoru pokenuta istraga, potvrđeno je "Novostima"

O.M.

14. 04. 2021. u 11:55

OKRUŽNO javno tužilaštvo u Prijedoru formiralo je predmet i pokrenulo istragu kako bi se utvrdile okolnosti koje su dovele do propadanja više doza vakcina "Sputnjik Ve" u Domu zdravlja u Prijedoru, potvrdio je "Novostima" glavni tužilac Mladen Mitrović.

ЗБОГ НЕПРИЛАГОЂЕНЕ ТЕМПЕРАТУРЕ У ЗАМРЗИВАЧУ ПРОПАЛЕ ВАКЦИНЕ: У Приједору покенута истрага, потврђено је Новостима

Foto: O.M.

On kaže da je predmet formiran na osnovu medijskih natpisa.

- Tužilaštvo je za to saznalo iz sredstava javnog informisanja i odmah smo formirali predmet kako bi utvrdili kako je došlo do propadanja tih doza vakcina i da li u svemu ima elemenata krivične odgovornosti. Nemamo još podatak o kojoj se količini vakcina radi, ali preduzećemo sve potrebne mere i radnje kako bi se utvrdilo šta se tačno desilo i zašto je do toga došlo - rekao je Mitrović.

Tužilaštvo je odmah zatražilo od policije da utvrdi materijalno stanje, a u narednom periodu biće saslušani svi koji su dolazili u kontakt s vakcinama.

- Ukoliko se utvrdi da je tu bilo propusta odrediće se u kojem svojstvu će pojedinci biti saslušavani, da li kao osumnjičeni ili svedoci - istakao je Mitrović.

Vakcine koje su trebale biti iskorištene za revakcinaciju osoba starijih od 65 godina u Prijedoru, propale su zbog navodnog nestanka nestanka električne energije.

Slobodan Javor, v.d. direktora Prijedor, na konferenciji za medije juče je rekao da je u tom gradu privremeno obustavljeno davanje druge komponente vakcine "Sputnjik ve", budući da je zbog nestanka električne energije u više navrata došlo do prekida hladnog lanca vakcine.

- Došlo je do poremećaja u temperaturi u zamrzivaču u odnosu na temperaturu koja je predviđena za čuvanje vakcina - rekao je Javor.

Prvu dozu vakcine primilo je 1.500 Prijedorčana, a drugu svega njih 140 i veruje se da je ostatak od 1.360 vakcina propao, ali tačna količina još nije saopštena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)