PENZIJE IDU NA ČETIRI KONTINENTA! Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srpske isplaćuje korisnike širom sveta

S. MIŠLjENOVIĆ

06. 04. 2021. u 08:12

RADNICI koji su zaradili penzije na području Republike Srpske uredno primaju uplate penzija na račune iako se nalaze i hiljadama kilometara daleko.

ПЕНЗИЈЕ ИДУ НА ЧЕТИРИ КОНТИНЕНТА! Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Српске исплаћује кориснике широм света

Foto Novosti

Prema zvaničnim podacima Fonda PIO RS koji su dostavljeni "Novostima", od ukupno 270.000 korisnika prava na penziju, njih 50.455 je sa prebivalištem van RS.

Najviše isplata penzije šalje se u Srbiju (19.649), Hrvatsku (13.155), Crnu Goru (1.681), Austriju (1.195), Sloveniju (872), Nemačku (845), Švedsku (340), Australiju (271), zatim za Makedoniju (151), Holandiju (150), SAD (98), Švajcarsku (62), Kanadu (37), Italiju (35), Francusku (28), Rusiju(17)...

Mladen Milić, direktor Fonda PIO RS, kaže da se generalno broj korisnika Fonda PIO Srpske blago povećava, iz godine u godinu, a time i broj korisnika sa prebivalištem u inostranstvu.

Foto Fond PIO RS

- Iznos penzije za sve korisnike je u direktnoj zavisnosti od dužine penzijskog staža i visine plata i primanja na koja se plaća doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje, te se i iznos penzije za korisnike sa prebivalištem van RS kreće od iznosa najniže penzije za minimalan staž od 15 godina koja je 208 KM, do 1.976 KM koliko je maksimalan iznos penzija koja se isplaćuje van RS - pojašnjava Milić.

Trenutno se na mesečnom nivou za penzije korisnika sa prebivalištem u inostranstvu izdvaja 13,8 miliona KM, odnosno oko 165,6 miliona KM na godišnjem nivou.

POZITIVAN TREND PRIHODA

POZITIVAN trend kretanja prihoda po osnovu doprinosa, prema rečima Mladena Milića, predstavlja, pre svega, rezultat seta ekonomsko-finansijskih mera Vlade RS kroz subvencije privredi i preduzetnicima u borbi protiv negativnih uticaja pandemije virusa korona na njihov rad i rezultate, i veće finansijske discipline.

Milić poručuje da korisnici iz inostranstva ne treba da se plaše da će doći do kašnjenja isplata zarađenih penzija jer FPIO RS beleži odlične poslovne rezultate.

- Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS evidentirao je rekordan prihod ostvaren po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u martu mesecu, u iznosu od 85,64 miliona KM, što je za 10,65 miliona više od planiranog. Takođe, rekordan prihod u iznosu od 234,26 miliona KM ostvaren je i u prvom kvartalu ove godine, koji je inače uvek do sada bio znatno manji u odnosu na preostala tri - pojašnjava Milić.

Foto Arhiva

On ističe da je zapravo u sva tri meseca ove godine prihod po osnovu doprinosa bio veći u odnosu na plan, za 8,54 odsto.

Vršilac dužnosti predsednika Udruženja penzionera RS Slobodan Brdar kaže da su penzioneri u Srpskoj generalno zadovoljni dinamikom isplata penzija i da se već 12 godina konstantno unapređuje penzioni sistem Srpske.

- Srpska je uradila mnogo da se ljudima i koji nemaju pun radni staže obezbede penzije.

Pored toga preuzete su obaveze isplate penzija za naših ljude koji su je zaradili u Federaciji BiH. Kada se na to doda da se penzije isplaćuju redovno u RS i inostranstvu i u doba korone, onda stvarno ne možemo biti nezadovoljoni - kaže Brdar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)