UKINUTA PRESUDA U ŠOKANTNOM SLUČAJU PEDOFILIJE: Novo suđenje za zlostavljanje četiri sestre u Republici Srpskoj

O. MATAVULj

22. 03. 2021. u 13:09

VRHOVNI sud Republike Srpske ukinuo je presudu kojom je Dragan B. (25) iz Laktaša osuđen na 19 godina zatvora zbog obljube nad četiri maloletne devojčice.

УКИНУТА ПРЕСУДА У ШОКАНТНОМ СЛУЧАЈУ ПЕДОФИЛИЈЕ: Ново суђење за злостављање четири сестре у Републици Српској

Foto: O. Matavulj

Reč je najšokantnijem slučaju pedofilije, ikada otkrivenom u Srpskoj, budući da su žrtve četiri sestre (2005., 2007., 2008. i 2013. godište). Optuženi je ljubavnik njihove majke M.J. (40), protiv koje se vodi odvojeni postupak zbog sumnje da je pred kćerkama imala seksualne odnose s optuženim. Međutim, optužnica protiv nje nije podignuta.

U Vrhovnom sudu RS navode da je presuda ukinuta nakon što je sudsko veće uvažilo žalbu odbrane, dok tužilaštvo nije ni ulagalo žalbu.

- Prvostepena presuda je ukinuta i predmet je vraćen Okružnom sudu u Banjaluci na novo suđenje - rekla je sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

Branilac optuženog, advokat Aleksandar Jokić, žalbom je osporavo zakonitost dokaza koji su se odnosili na saslušanje oštećene dece. Odbrana se žalila i na pravnu kvalifikaciju krivičnog dela i drugo.

- Odbrana je tokom čitavog postupka ukazivala na nezakonitost dokaza na kojima se zasnivala prvostepena presuda, što je ovom odlukom Vrhovni sud RS i potvrdio. U ponovljenom postupku sud će morati da ispravi utvrđene nezakonitosti, da presudu zasnuje na zakonitim dokazima i da ceni sve navode odbrane i to obrazloži - rekao je Jokić.

Zbog prirode krivičnog dela, te činjenice da je postupak bio zatvoren za javnost, Jokić nije želeo da iznosi detalje o predmetu i ostalim navodima žalbe.

Ukinutom presudom Dragan B. je osuđen na jedinstvenu kaznu od 19 godina zatvora zbog obljube nad tri maloletnice, te druge polne radnje sa najmlađom devojčicom. Oglašen je krivim za tri obljube nad detetom mlađim od 15 godina, drugu polnu radnju izjednačenu sa obljubom i zadovoljene polnih strasti pred detetom.

U optužnici se navodi da je Dragan B. bio u ljubavnoj vezi sa majkom žrtava, te da je u odsustvu oca dece svakodnevno boravio u njihovoj kući, pomažući u poljoprivrednim radovima i slično. Zlostavljanje se odvijalo od februara 2019. do februara 2020. godine kada je, prema optužnici, Dragan B. više puta imao seksualne odnose s devojčicama u svojoj, ali i njihovoj kući. U nekoliko navrata se to dešavalo u vreme dok je majka žrtava bila u drugoj prostoriji kuće.

U obrazloženju prvostepene presude sudija Pane Gavrić je navodio da je krivica dokazana na osnovu priznanja optuženog za jednu od žrtava, a za ostale pomoću izjava svedoka i drugih izvedenih dokaza. Naveo je i da je optuženi iskazao upornost, te zloupotrebio poverenje dece i porodice.

- To je nemoralno ponašanje koje je izazvalo zgroženost kompletne mesne zajednice i zgražavanje celokupne javnosti - istakao je tada Gavrić.

Ostaje u pritvoru

Ovaj šokantni slučaj zlostavljanja dece otkriven je u februaru 2020. godine, kada je Dragan B. uhapšen zajedno s majkom devojčica. Ona je nakon saslušanja puštena na slobodu, dok se Dragan B. od tada nalazi u iza rešetaka. Iako je presuda ukinuta optuženom je pritvor produžen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)