POMEN NA VEČNOJ STRAŽI: Obeleženo 28 godina od stradanja Dervenćana, boraca Vojske RS u Vlasenici

N. ĐURIĆ

09. 03. 2021. u 06:08

DVADESETOSMOGODIŠNjICA pogibije 15 boraca 327. motorizovane brigade VRS iz Dervente, na području Vlasenice, obeležena je u tom gradu posetom spomen-sobi poginulim borcima VRS i vojničkom groblju, parastosom u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla i polaganjem venaca i paljenjem sveća.

ПОМЕН НА ВЕЧНОЈ СТРАЖИ: Обележено 28 година од страдања Дервенћана, бораца Војске РС у Власеници

Foto N. Đ.

Pomen derventskim junacima, koji su 9. marta 1993. poginuli u mučkom napadu pripadnika takozvane ABiH i rejonu sela Cerska, nadomak Vlasenice, odali su članovi porodica poginulih, predstavnici boračkih organizacija i vlasti Dervente i Vlasenice.

- Tužni smo zbog pogibije naših sugrađana, ali i ponosni da su, dajući svoje živote, uklesali svoja imena ne samo u spomen-obeležja Vlasenice, nego i u temelje Srpske.

DOLAZE I UNUCI

MEĐU pristiglim Dervenćanima bila je i Dragica Davidović, koja je 9. marta 1993. sa trogodišnjom ćerkom ostala bez glave porodice Slobodana. Proteklih godina dolazila je sa ćerkom, a onda su joj unuke poželele da odu tamo gde im je poginuo deda, koga znaju samo sa fotografija.

- Sada je sa mnom došla jedna, a naredne godine će i druga.

Neprocenjivo nam znače ovi dolasci u Vlasenicu. Inače, deca mi žive u Engleskoj i na Karibima, ali ja nikad nisam ni pomislila da napustim zemlju za koju je poginuo moj muž - kaže Dragica.

Zauzvrat, neki drugi srpski borci su daleko od svojih rodnih pragova ginuli i branili koridor i Derventu, za opstanak Srpske i njenog naroda. Ganuti smo toplom dobrodošlicom i zahvalni Vlaseničanima na očuvanje trajne uspomene na njene branioce iz Dervente - kaže, za "Novosti", Čedo Vujičić, predsednik Skupštine BO Derventa.

Predsednik SO Vlasenica Goran Đurić konstatovao je da je zahvaljujući herojstvu i žrtvama boraca iz Dervente danas područje Vlasenice na slobodnoj teritoriji RS.

POGINULI

PRIPADNICI 327. motorizovane brigade VRS iz Dervente koji su u odbrani Vlasenice izgubili život su: Janko Marić, Slobodan Davidović, Željko Dujaković, Borko Nović, Miloš Milanković, Mitar Popović, Mirko Davidović, Mirsad Mujačić, Miladin Udovičić, Nedeljko Đekić, Petar Čolić, Rasim Mehmedović, Dražen Bojanić i Nedeljko Dragojlović.

- Važno je da ne blede sećanja na naše heroje, da se svake godine okupljamo i pominjemo njihova imena i herojska dela. Naša je sveta obaveza da sve što su oni stvarali prenosimo na mlađe generacije - istakao je Đurić.

Đurić i Milan Simanić, predsednik vlaseničke Boračke organizacije, najavili su da će na Trgu u Vlasenici biti izgrađen i spomenik za sve ovdašnje Srbe stradalnike, kao i one koji iz raznih drugih krajeva ostaše na njenoj večnoj straži.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki narod kaže NE rezoluciji o genocidu