BOLOVANJA ISTANJILA NOVČANIKE: Koliko je pandemija virusa korona povećala odsustvo radnika sa posla u Srpskoj

S. MIŠLjENOVIĆ

04. 03. 2021. u 08:12

PROŠLA godina je donela, nažalost, rekordne brojeve kada su u pitanju bolovanja radnika zbog epidemije virusa korona.

БОЛОВАЊА ИСТАЊИЛА НОВЧАНИКЕ: Колико је пандемија вируса корона повећала одсуство радника са посла у Српској

Foto A. Stevanović

Iako se polako stabilizovalo tržište rada, odlazak hiljada i hiljada zaposlenih na bolovanja u Republici Srpskoj značio je i do 30 odsto niža mesečna primanja. Sa druge strane, masovni odlazak radnika na bolovanje donosio je i minus poslodavcima jer su im ionako smanjeni kapaciteti poslovanja zbog kovida 19 dodatno trpeli, jer nisu imali dovoljan broj radnika na terenu, pogonu, šalteru...

Prema rečima sagovornika "Novosti", zbog masovnih bolovanja, radnici su ostali i bez značajne sume novca jer im je mesečna plata bila umanjena za trećinu. Istovremeno, u tom periodu i poslodavcima su smanjeni prihodi.

UDAR Radnici ostali bez velike sume novca, Foto D. Pozderović

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS, na bolovanju u 2020. godini, u proseku, mesečno se nalazilo oko 19.490 radnika. Do 30 dana na bolovanju je bilo oko 14.000 radnika, a više od mesec dana njih 5.490.

Poredeći broj radnika na bolovanju iz prošle godine sa brojevima iz 2019. i 2018. vidi se da je u godini epidemije kovida 19 čak oko 3.000 radnika mesečno bilo više na bolovanju.

GUBITAK I ZA POSLODAVCE

SAŠA Trivić, predsednik Unije uduruženja poslodavaca RS kaže da je nažalost epidemija korone odnela milione maraka iz džepa poslodavaca i radnika.

- Bolovanja su bila od 20 do 30 odsto veća nego pre epidemije, takve su brojke sa terena. Za poslodavce su ova bolovanja bila čist gubitak kao i za radnike, ali zbog pandemije nismo imali izbora - kaže Trivić.

Ranka Mišić, predsednica Saveza sindikata RS, kaže da posledice kovida i smanjenje plata radnicima koji su bili na bolovanju i izolaciji direktno se odražava na njihovo finansijsko stanje koje se ne može popraviti tako lako jer tog novca nema.

- Razgovaramo sa Vladom RS da se bolest izazvana kovidom 19 tretira kao profesionalna bolest i da se plata radnicima koji odlaze na bolovanje zbog virusa korona isplaćuje u punom iznosu i da se ne umanjuje za 30 odsto - kaže Mišićeva.

STAV Ranka Mišić, Foto Glasrpske

Ona kaže da sve radnike u RS vređa teza koja se plasira u javnosti da radnici izbegavaju posao jer ne žele da rade.

- Ovo nije tačno. Radnik u Srpskoj ide na bolovanja kad više ne može iz zdravstvenih razloga da radi. Otvoreno kažem da nemamo folirante među radnicima. Ocrniti radnike u RS i govoriti da idu na bolovanje radi hira nije fer. Mnogi od njih nam se žale da ne žele da idu na bolovanje jer im se umanjuje plata. To je samo dokaz da zaposleni ne blefiraju bolovanja - poručila je Mišićeva.

Marko Đogo, ekonomski analitičar, kaže da su bolovanja najviše pogodila privatni i realni sektor gde je zbog manjka radne snage trpeo posao.

- Građani koji su proveli vreme na bolovanju u vreme kovida 19 ostali su bez dela kućnog budžeta, koji neće moći nadoknaditi. Rešenje institucija RS bilo bi ubrizgavanje novca u realni sektor, povećanje primanja radnika i jačanje tržišne ekonomije - smatra Đogo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)