DA SE STARO SAČUVA OD ZABORAVA: Sembersko prelo u etno domaćinstvu u Crnjelovu - vremeplov u prvu polovinu 20. veka (FOTO)

B.MILOŠEVIĆ

26. 02. 2021. u 16:39

KOLO srpskih sestara “Sveta Angelina” iz Crnjelova privodi kraju izgradnju Semberskog etno domaćinstva u porti hrama Vaznesenje Gospodnje u Gornjem Crnjelovu, sa ciljem očuvanja i negovanja kulture i tradicije naroda na prostoru Semberije.

ДА СЕ СТАРО САЧУВА ОД ЗАБОРАВА: Семберско прело у етно домаћинству у Црњелову - времеплов у прву половину 20. века (ФОТО)

Foto:B. Milošević

.

Na ovaj način žele da se, pored običaja, sačuvaju i autentični stambeni i pomoćni objekti,koji su činili tipično seosko domaćinstvo do prve polovine 20 veka.

U porti se već nalazi kuća za stanovanje iz 1926. godine, magaza iz 1935, i ambar iz 1939. godine, a uskoro će domaćinstvo biti kompletirano sa mlečarom i čardakom, dok će centralni deo krasiti bunar sa đermom i pozornica za kulturne manifestacije.

“Zimsko sembersko prelo” jedina seoska manifestacija koja je na ovim prostorima preživela sva kulturna tumbanja,održana je sinoć, upravo u ovom predivnom ambijentu,gde su nastupali ansambli KUD “Crnjelovo”.

Vredne žene iz nekada najpoznatijeg povrtlarskog sela bivše Jugoslavije, izložile su ručne radove nastale pletenjem, vezom, tkanjem i heklanjem, ali i stere ukusne kulinarske specijalitete, čorbu od bundeva, pitu zaljevušu, domaće štrudle sa pekmezom od šljiva...

Jelena i Dražen Kokanović, koreografi, neumorno rade sa sedamdeset dečaka i devojčica koji izvode igre iz celog regiona. U pomoć im redovno pristiže i stari Živan Kojić (73) sa šargijom, da podseti mlade folkloraše uz koju muziku su igrali njihovi pradedovi i bake...

Stajka Petrović (83) se priseća da ju je majka, već sa pet godina, učila da prede i plete...

KUJNA, JASTUCI NAPUNjNI SLAMOM I KREDENAC

U kući za stanovanje, u spavaćoj sobi se nalazi krevet sa ležajem i jastucima napunjenim slamom. Kujna (kuhinja) opremljena je šporetom “fijaker”, drvenim naćvama za mešenje hleba,sinijom na kojoj je porodica ručavala, a tu je i stari kredenac.

“Stajaća” ili gostinska soba je služila za doček gostiju za slavu. Pored stola sa stolicama, u jednom delu sobe se nalazio drveni kofer sa curskom opremom za udaju...

- Ispredala sam vunu, tkala ćilime, plela džempere i čarape za celu porodicu, orala i drljala sa konjskom zapregom, sejala baštu, bila dobra domaćica, rađala decu, a boga mi stizala i na prelo... Kao da sam imala deset ruku i deset nogu - veselo nabraja vitalna baka. - Sve se uz pesmu radilo,uz malo proje i slanine,bili smo sretni i zadovoljni. Danas ljudi svega imaju,a opet im nešto fali. Ovakva prela su dobra prilika da se mladi zainteresuju i bar nešto nauče i sačuvaju od zaborava...

Projekat se realizuje uz blagoslov episkopa zvorničko-tuzlanskog, vladike Fotija, podršku grada Bijeljine, brojnih semberaca i Vlade Republike Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)