PO OBIČAJIMA PREDAKA: Subotići u Runjanima, po snegu, već počeli pripreme za Božić (FOTO)

V. MITRIĆ

03. 01. 2021. u 19:50

U ČUVENOJ, drevnoj porodici Subotić, u Runjanima, kod Loznice, sred ovdašnjih poljana, šuma i brda, okruženih, u neposrednoj blizini, legendarnim planinama Cerom i Gučevom i Majevicom, s one strane Drine, božićne svetkovine se proslavljaju kao pre više vekova i decenija.

ПО ОБИЧАЈИМА ПРЕДАКА: Суботићи у Руњанима, по снегу, већ почели припреме за Божић (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Novi pečat obeležavanju najradosnijeg hrišćanskog praznika daje porodica domaćina Čedomira Čede Subotića, koji je, već, sa sinovima Matijom, Petrom i Nikolom, bio u jednoj od najudaljenijih šuma, gde se i sneg pojavio, odsekao badnjak.

Dečaci bi bacali kukuruz, kako običaji nalažu, pevajući čuvenu pesmu vladike Nikolaja „Badnjače, ti naš najpreči rođače“. Baš sinoć su se vratili iz posete Leližu i svetinji u kojoj počiva sveti Nikolaj.

- Dečacima nije bilo teško da porane, jer je sečenje badnjaka deo božićnih radosti koje nikako ne žele da propuste -kaže domaćin Čedo.

Njegova supruga, domaćica Vesna, za to vreme sprema doručak, dok se oni ne vrate sa badnjakom, baš onako kako je u ovoj kući bili kada su slavili Božić stari Subotići na čelu sa deda Milanom, deda Mićom, bakom Milom, Čedinim ocem Dragom i majkom Radmilom.

-Ne želimo „instant praznik“. Svako vreme provedeno na čistom vazduhu je prijatno i korisno. Božić je praznik nad praznicima i radost nad radovanjima – poručuje domaćin.

Spremaju Runjaci, poput Subotića, pečenice za Tucindan, pa svečarenja za Badnje veče, očekujući još jedno bogomladenca u najlepšem sjaju.

- Što se bolje spremamo, čini nam se bolje će nas bogomladenac da „pogleda“ - kažu Runjanci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!