SVAKO NOVOROĐENČE DUŽNO OKO 7.500 KM! Šta pokazuju podaci o zaduženosti institucija Republike Srpske i građana

S. MIŠLjENOVIĆ

20. 02. 2021. u 08:12

UKUPAN dug Republike Srpske iznosi 5,9 milijardi maraka. Pored toga, ukupna dugovanja građana dostižu dve milijarde KM u potrošačkim kreditima, zvanični su podaci institucija RS i BiH. Kada se ta dugovanja saberu dođe se do brojke od oko 7,9 milijardi KM.

СВАКО НОВОРОЂЕНЧЕ ДУЖНО ОКО 7.500 КМ! Шта показују подаци о задужености институција Републике Српске и грађана

Građani Banjaluke / Foto "Novosti"

Ukoliko se taj broj podeli sa zvaničnim brojem stanovnika u Srpskoj dolazi se do podatka da je svaki građanin RS dužan, u proseku, oko 7.500 maraka. Odnosno drugim rečima, svaka beba rođena u RS je na početku života već zadužena za taj iznos, kaže Milan Radović, zamenik predsednika SDS i bivši direktor Nove banke Banjaluka.

- Dug po glavi stanovnika RS je veoma visok. BDP po glavi stanovnika u RS je oko 9.000 KM i toj cifri se sada približava dug po glavi stanovnika, i to jeste problem. Javne finansije RS ne idu u dobrom pravcu jer zaduženja rastu, a plate građana to ne prate - ističe Radović.

Radović ističe da je zabrinjavajuće za građane što se RS svake sedmice zadužuje emisijom trezorskih zapisa i obveznicama što je još jedan dokaz da javne finansije nisu stabilne.

- Tražimo od vlasti da se uradi ozbiljna analiza da znamo na čemu je Srpska finansijski. Prikrivanje činjeničnog stanja vodi u eskalaciju problema. Ovde nije stvar kritike već argumentovano govorimo i tražimo rešenje. Nikom od političara, bili oni na vlasti ili u opoziciji, nije u cilju da RS uđe u zonu kada ne može vraćati finansijske obaveze - ističe Radović.

Kako kaže, osnovni postulat Vlade RS je "budžet je stabilan".

- Stabilan je budžet i u Etiopiji, ali je standard građana loš. Zabrinjava da se ukupan dug RS približio dugu Federacije BiH koja je po broju stanovnika i po privredi veća. RS učestvuje u javnom dugu BiH sa 48 odsto, a FBiH 49 odsto - pojašnjava Radović.

Povećanje duga RS, prema njegovim rečima, ne utiče na bolji standard građana već se krpe rupe u budžetu i pokrivaju investicije koje nisu kapitalne.

- Budžet se mora puniti otvaranjem novih mesta i manjim porezima, a ne povećanjem poreza. Moramo rasteretiti privredu maksimalno da bi izdržali udare na terenu. Potrošački krediti građana su ogromni, oni žive na kredit po osnovu kartica. Vlast u RS pokušava standard građana da održi zaduživanjem u bankama i finansijskim institucijama, a ne povećanjem plata i jačanjem privrede - poručuje Radović.

Zora Vidović, ministarka finansija RS, izjavila je da Srpska uopšte nije pred bankrotom i jedna je od najmanje zaduženih zemalja u regionu.

- Srpska je bila najzaduženija 2005. godine ili 59,2 odsto BDP kada je sadašnja opozicija bila na vlasti, a nije bilo ni pandemije niti ekonomske krize. S druge strane, na kraju ove godine, sa pomenutim zaduženjem od 845 miliona KM, Srpska će biti zadužena 46,2 odsto - naglasila je Vidovićeva.

Ona kaže da je tačno da Srpska ove godine planira da se zaduži 845 miliona KM, ali da Republika istovremeno vraća 576 miliona.

- To znači da je naše neto zaduženje oko 270 miliona - navela je Vidovićeva.

SLABA DOBIT JAVNIH PREDUZEĆA

SITUACIJA u javnim preduzećima je loša, svaki dan se objavljuju gubitaši. Budžet se ne puni dovoljno jer dobit tih preduzeća treba da bude oko 150 miliona KM, kaže Milan Radović.

- Te dobiti nema u budžetu pa onda vlastima ostaje da povećaju poreze, umesto da smanje troškove i investiraju u jačanje privrede - kaže Radović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju