PROFESORI “HVATAJU” NOVE STUDENTE! Problemi na prvom privatnom univerzitetu RS, na odeljenjima u Bijeljini i Doboju

LJ. ĐURIĆ

09. 12. 2020. u 07:51

ПРОФЕСОРИ “ХВАТАЈУ” НОВЕ СТУДЕНТЕ! Проблеми на првом приватном универзитету РС, на одељењима у Бијељини и Добоју

Slobomir P Univerzitet / Foto LJ.Đ.

POTVRĐENE su tvrdnje profesora nekada prestižnog Slobomir P Univerziteta o problemima na odeljenjima u Bijeljini i Doboju, zbog kojih trpe studenti, ali i zaposleni, kao i nezakonitostima u njegovom radu.

Vanredna kontrola Republičke prosvetne inspekcije potvrdila je te sumnje, iznete u prijavi koju su profesori sa ove, prve visokoškolske ustanove na ovim prostorima, uputili na brojne adrese.

Profesori tvrde da ih rukovodstvo Univerziteta obavezuje da obezbede, odnosno da nađu studente za upis, da im kasne plate ili im se isplaćuju u gotovini. Tvrde i da organi fakulteta, počevši od rektora pa naniže, nisu formirani u skladu sa zakonskim propisima.

- Računi ove institucije su blokirani, a sve ovo navodimo sa krajnjim ciljem je da se ne dovode u zabludu studenti ovog Univerziteta, kojima niko nije saopštio takvo stanje, čiji roditelji izdvajaju zadnju marku za školovanje svoje dece. A, na kraju će dobiti upitne diplome, jer Univerzitet nije upisan nikada u Registar visokoškolskih ustanova u BiH, već jedino u Registar u RS. Akreditacija je istekla gotovo pre godinu dana, a ova visokoškolska ustanova deluje u sistemu obrazovanja kao da je sve u najboljem redu - stoji u pismu profesora.

Iz ovog Univerziteta nisu odgovorili na upit da pojasne navode iz prijave profesora, ali je zato odgovor stigao iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

- U postupku inspekcijskog nadzora utvrđeno je da Univerzitet, suprotno Zakonu o visokom obrazovanju RS, nije formirao UO, a nisu formirana ni naučno-nastavna veća za tekuću akademsku godinu - ističu prosvetni inspektori.

Posebno je ukazano na nezakonito angažovanje profesora dr Sime Bozala (69), za kojeg su profesori naveli da je mimo zakona imenovan za prorektora za međunarodnu saradnju.

- Utvrđeno je da se Simo Bozalo nije mogao birati ni u svojstvu odgovornog nastavnika - navedeno je u odgovoru glavnog republičkog inspektora Marijane Pavlović.

AKREDITACIJA

AGENCIJA za akreditaciju RS se oglasila konstatujući da je akreditacija Slobomir P Univerzitetu istekla, ali da je Univerzitet u postupku reakreditacije i za njih je akreditovan do 21. januara 2022. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)