MANIPULISALI GLASOVIMA: U Srebrenici uhapšeni predsednik i članovi Opštinske organizacije SDP

O. MATAVULj

02. 12. 2020. u 10:19

PREDSEDNIK Opštinske organizacije SDP Srebrenica Bego Bektić, i članovi Enver Hamzić i Muamer Sandžić uhapšeni su u akciji SIPA zbog sumnje da su počinili više krivičnih dela u vezi s manipulacijom glasova iz inostranstva na nedavno okončanim izborima u BiH.

МАНИПУЛИСАЛИ  ГЛАСОВИМА:  У Сребреници ухапшени председник и чланови Општинске организације СДП

Foto SRNA

Portparol SIPA Luka Miladinović kaže da se trojici uhapšenih na teret stavlja udruživanje radi vršenja krivičnih dela, falsifikovanje isprave, nedozvoljeno korišćenje ličnih podataka i povreda biračkog prava.

- U okviru akcije izvršeni su pretresi na pet lokacija u Srebrenici i jednoj u Tuzli. Tom prilikom otkriveno je i privremeno oduzeto više mobilnih telefona, rokovnika, kopije izvoda sa biračkih spiskova iz 2018, pištolj i drugi predmeti - rekao je Miladinović.

Isključenje

SDP BiH iskazao je podršku istražnim organima i hitno su raspustili OO u Srebrenici, dok su uhapšenog Bektića isključili iz stranke.

- Pozivamo CIK BiH da poništi i ponovno raspiše izbore za načelnika Srebrenice, ukoliko se utvrdi da je Mladen Grujičić eventualnu izbornu pobedu osigurao manipulacijama - kažu u SDP.

U Tužilaštvu BiH navode da se sve aktivnosti sprovode u vezi sa nezakonitostima tokom izbornog procesa i navodima o manipulacijama oko prijava građana za glasanje iz inostranstva. Bektić je, ispred SDP, bio nosilac liste za odbornika u Srebrenici i radi kao načelnik Odeljenja za društvene delatnosti ove opštine. Njemu se na teret stavlja da je nedozvoljeno koristio lične podatke Bošnjaka, koji žive u inostranstvu, i potom ih prijavio na fiktivne adrese u Srbiji kako bi glasali putem pošte. Time je sebi obezbedio sigurne glasove, a navodno i srpskom kandidatu za načelnika Srebrenice Mladenu Grujičiću.

PRIVOĐENjE Akcija pripadnika SIPA, Foto D. Pozderović

Nakon pretresa u zgradi Opštine, Grujičić je izjavio da akcija SIPA predstavlja "poruku Bošnjacima da ne smeju sarađivati sa Srbima".

- Posle svakih izgubljenih izbora Bošnjaci traže opravdanje i optužuju svoje sunarodnike za izdaju i vode politiku podela i netolerancije. Svaki Bošnjak koji misli svojom glavom i ne sluša naređenja političkog Sarajeva biva izložen pretnjama. Tako je i nakon ovih izbora - rekao je Grujičić.

Dodao je da je Bektić dobro obavljao posao kao načelnik opštinskog odeljenja, da su dobro sarađivali i da ga zbog toga optužuju, nazivajući ga izdajnikom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)